Hopp til innhold

Knut André (24) står åpent frem om sin kamp mot depresjonen

– Det går bedre nå. Men det har vært et helvete.

Knut André Tranås besøkte Finnmarkssendinga

FORTALTE ÅPENHJERTIG PÅ RADIO: Knut André Tranås fra Alta går julen i møte med et noe lysere sinn enn tidligere. I Finnmarkssendingen på NRK P1 fortalte han sin historie.

Foto: Stian Sætermo / NRK

– Det begynte i oktober 2014. En dag jeg var på jobb på skolen, ble jeg plutselig svimmel og måtte sette meg ned. Jeg mistet liksom all energi, og måtte forlate jobben og dra til lege. Jeg visste ikke hva det var.

– Jeg var trist hele døgnet. Det var et helvete. Så tok jeg en depresjonstest, og scoret høyest. Da skjønte jeg at dette er alvorlig.

Uten å være klar over det, var den 24-årige altagutten, Knut André Tranås, plutselig blitt en del av en dyster statistikk i Norge.

Ifølge en undersøkelse av Høgskolen i Oslo og Akershus blant ungdom over hele landet, føler et stort antall ungdommer seg ensomme – eller befinner seg i et såkalt «depressivt stemningsleie».

– Jeg var blitt en «ufrivillig filosof»

Knut André Tranås var ut og inn av helsevesenet og -institusjoner.

– Legen testet meg i begynnelsen, men konkluderte med at jeg var helt fin. Men etter tredje gangs besøk sa han at jeg kanskje trenger å gå til psykiater, forteller han.

– For som han sa; «Kanskje du har en eksistensiell krise». Du er blitt en «ufrivillig filosof».

– Så henviste han meg til Voksenpsykiatrisk poliklinikk, med beskjed om at det er én måneds ventetid. Det er kjipt, for det er lenge når du vil bli frisk fortest mulig.

Hør Knut André fortelle åpenhjertig her:

Altaværingen var gjest på Finnmarkssendingen på NRK P1.

Altaværingen stod åpent frem på Finnmarkssendingen på NRK.

– Trykket meg selv ned

I starten trodde Knut André Tranås at det var noe fysisk galt. Så begynte han selv å søke opp informasjon om mulige plager.

– Det kan være en felle. Da begynner man å lese om alt mulig rart som kan feile deg, og da kan du fort tro at du er sånn som du leser om – psykotisk eller gal, selv om det ikke stemmer.

– Mange sier at de blir deprimerte grunnet press utenfra. Er det noe du relaterer deg til?

– Det kan jeg. Når man blir deprimert, så «innser» man mange ting. Jeg oppdaget at jeg hele livet hadde underbevisst trykket meg selv ned. Jeg «førte indre dialoger» med meg selv, om at jeg ikke er bra nok, ikke kjekk nok, jeg får aldri den jenta jeg vil ha, også videre.

– Slike tenker altfor mange. Det er ikke sunt. Vær fornøyd med deg selv, sier Knut André Tranås.

Hør fortsettelsen her:

Altaværingen var gjest på Finnmarkssendingen på NRK P1.

Altaværingen stod åpent frem på Finnmarkssendingen på NRK.

Helsesøster: – Søk hjelp

Helsesøster Aina Nordstrand.

VELKOMMEN HIT: Helsesøster Aina Nordstrand holder åpen helsestasjon hver onsdag midt i Alta sentrum for ungdom. – Her kan du som er ung få komme innom for en prat med, hvis du har behov for det, sier Nordstrand.

Foto: Robin Mortensen / NRK

På hjemplassen til Tranås, midt i Alta sentrum, finnes et lavterskeltilbud for ungdom – en helsestasjon som er åpen én dag i uka.

Her blir ungdommen møtt av helsesøster Aina Norstrand. Hennes råd er:

– Fortell hvordan du har det til en voksen. Det normaliserer ofte ting. Det er ofte veier ut av problemene som man selv ikke ser.

– Oppsøk gjerne oss.