NRK Meny
Normal

Ikke redd for at Storskog blir «ventilen» til Europa

Ordføreren i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, er foreløpig ikke bekymret for at det kan komme en ny strøm av flyktninger og migranter over grensen ved Storskog.

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger, sier han er mer bekymret for kommunens asylsøkeres ve og vel enn for å bekymre seg for hva som kommer.

Foto: Amund Trellevik/NRK

NORWAY-RUSSIA-EUROPE-MIGRANTS-REFUGEES

Storskog i Finnmark er en av Schengens yttergrenser.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Jeg tar det foreløpig med ro, men man kan aldri vite. Men for øyeblikket er jeg ikke bekymret, sier Rune Rafaelsen, ordfører (Ap) i Sør-Varanger kommune som har grense til Russland.

Ifølge et hemmelig, internt notat i Utenriksdepartementet, som VG har sett på, må Norge forberede seg på at strømmen av flyktninger over grensen på Storskog vil kunne øke kraftig i omfang i løpet av kort tid.

– Jeg så rapporten som to stykker hadde skrevet i UD, og det er ingen ting nytt der. Det er bare å følge med på hva som skjer. Det kommer 2000 flyktninger daglig til Hellas. Det er klart at dette er en enorm utfordring for Europa, sier Rafaelsen.

– Ingen ventil

I fjor høst kom mer enn 5500 flyktninger og migranter over Storskog, og inn i kommunen til Rafaelsen, men ordføreren tror ikke at Storskog kommer til å bli «den nye ventilen» som kommer til å bli brukt.

– Jeg tror at Norge nå har en såpass god dialog med Russland. Man skjønner at Storskog ikke er noe godt utgangspunkt for å sende masse flyktninger over.

Etter et hastevedtak i Stortinget i november i fjor, vedtok Stortinget en rekke innstramminger i utlendingsloven. Dette satt en stopper for asylstrømmen.

Helga Eggebø

Helga Eggebø sier at stengte grenser kan få negative følger.

Foto: UiB / Leif Skaar

Samtidig møter flyktninger og migranter stengte grenser også sør i Europa. Samfunnsdebattant Helga Eggebø, som er innvandringsforsker og seniorrådgiver ved Kun i Steigen mener det er vanskelig å spå hvordan dette vil påvirke situasjonen på Storskog:

– Hva som blir å skje med Storskog er vanskelig å si, men det som er helt klart er at det henger sammen med hvor i stor grad man klarer å stenge ned, militarisere og deportere folk fra de andre rutene, sier hun.

– Farligere

Eggebø forklarer at når de etablerte fluktrutene stenges, blir mer vanskeligere, farligere eller dyrere å reise, vil folk forsøke å flykte gjennom andre ruter.

– Det man holder på med i Europa nå er å forsøke å stenge absolutt alle muligheter for å komme seg til Europa. Og når man stenger ned lovlige og eventuelt mindre farlige ruter, så er det ikke sånn at det er færre som kommer, sier Eggebø.

Eggebø advarer mot at det som i stedet skjer, er at det blir farligere å reise. At det er flere som dør. Og det blir mye høyere profittmarginer for menneskesmuglere.

– Den sannsynlige konsekvensen av utviklingen i Europa er at det ikke er færre folk som blir å forsøke å flykte til Europa, og heller ikke færre folk som blir å komme, sier Eggebø.