I Finnmark rives denne plakaten ned fra veggene

Festivalen Márkomeannus plakat av to samegutter som kysser, blir tatt ned flere steder i Finnmark. – Det blir en ganske klar beskjed, sier arrangør av Sápmi Pride.

Plakat Márkomeannu

Denne plakaten med to samegutter som kysser har blitt revet ned flere steder i Finnmark.

Foto: Márkomeannu

– Det sier kanskje seg selv at når det er to så flotte samegutter som har funnet kjærligheten så skaper det litt oppmerksomhet. Det har mest vært av det positive slaget, sier produsent for festivalen, Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Likevel er plakaten tatt ned flere steder i Finnmark, skriver avisa Ságat.

Plakater har forsvunnet blant annet i Kautokeino. Det samme gjelder i Tana og Soppero på svens side. I Karasjok får de henge i fred, og i nærområdene Ofoten og Sør-Troms henger de fremdeles.

– Det vi ønsket å gjøre med denne plakaten var å være med å skape debatt om akkurat dette og vise at all kjærlighet er like mye verdt i det samiske samfunnet, sier Langstrand-Andersen.

Susanne Amalie Langstrand-Andersen

Susanne Amalie Langstrand-Andersen er produsent for festivalen, og sier at oppmerksomheten rundt plakaten stort sett har vært positiv.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Kan provosere

– Vi vet at temaet i plakaten, altså samisk skeivhet, kan skape ganske mye oppmerksomhet og kanskje av den negative sorten både i Nord-Norge og i det samiske samfunnet. Jeg har ikke lyst å spekulere i det, men det er absolutt en mulighet for at det kan provosere litt, sier Langstrand-Andersen.

Márkomeannu som er en samisk festival som arrangeres i grenseområdet mellom Skånland kommune i Troms og Evenes kommune i Nordland i slutten av juli hvert år. Festivalen har en klar samisk profil med samiske artister, kunstnere og kulturutøvere. Oversatt betyr Márkomeannu "spetakkel i marka".

Klippet ut det kyssende paret

– En ting er at de forsvinner, da kan man fortsatt være såpass naiv at man kan tenke at det er noen som bare synes den er fin og vil ta den med hjem, sier Dávvet Bruun-Solbakk.

Dávvet Bruun-Solbakk

Dávvet Bruun-Solbakk er prosjektansvarlig for årets Sápmi Pride. Han sier det samiske

Foto: Tanja Linnea Eriksen Nordbye / NRK

Han er ­prosjektansvarlig for årets Sápmi Pride, som finner sted i Kautokeino siste helga i august.

– Men i Tana er det noen som har klippet ut paret som kysser fra plakaten. Selv om det fortsatt kan være hærverk, så synes i hvert fall jeg at det blir en ganske klar beskjed.

At festivalen har valgt å sende et tydelig budskap med årets festivalplakat betyr mye for skeive samer:

– At man tar grep og gjør det å være skeiv same til noe positivt og noe man skal være stolt av, det er den følelsen jeg får. Det virker som det samiske samfunnet er i bevegelse. Det utvikler seg i en retning der også skeive samer har plass, sier Bruun-Solbakk.

Langstrand-Andersen sier at dersom folk tar ned plakatene fordi de vil ha den med hjem, er det bedre om de kjøper den på festivalen.

– Vi kan også sende den i posten etter festivalen, sier hun.

Márkomeannu

Márkomeannu arrangeres i år fra 27. - 31. juli.

Foto: Trym Ivar Bergsmo