Hopp til innhold

Her slukker brannvesenet ilden med gaffateip

I flere år har brannvesenet i Hammerfest har vært uten skikkelig redskap for å slukke brann i høyden. Derfor måtte gaffateip til i helga. – Ikke optimalt, sier brannmesteren.

Brannslukking med gaffateip

Hadde ikke brannvesenet surret brannslangen fast til en lang stang med gaffateip, så hadde de ikke klart å nå opp til andre etasje i bygget.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Dette var noe en kreativ konstabel fant på for å klare å slukke i høyden, forteller underbrannmester i Hammerfest brannvesen, Hans Arild Eliassen.

Uten nødvendig høyderedskap, måtte brannvesenet ty til gaffateip og en lang stang for å gjøre slukningsarbeid da det brøt ut brann i en enebolig i Hammerfest søndag kveld.

– Vi brukte gaffateipen til å feste et slukkespyd med vannslange på en lengre stang. Da fikk vi slangen opp mot andre etasje av bygget. Dette var viktig for å forhindre at brannen skulle spre seg.

Underbrannmester Hans Arild Eliassen

Underbrannmester Hans Arild Eliassen viser fram det provisoriske brannslukningsutstyret.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Ikke slik det skal være

Ikke siden 2014 har brannvesenet i Hammerfest hatt utstyr for å komme seg opp i høyden ved behov. Det de har er en 12 meters skyvestige. Og gaffateip.

Selv om de i denne omgang sørget for at brannen ble slukket uten personskader, sier brannmester Arne Myrseth at situasjonen er langt fra optimal.

Brannmester Arne Myrseth

Brannmester Arne Myrseth håper at nytt høyderedskap blir prioritert i årets kommunebudsjett.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi er i en ulykksalig situasjon hvor vårt høyderedskap har stått defekt i flere år, og vi har ikke hatt økonomi til å kjøpe ny stigebil, sier Myrseth.

– Det har den konsekvensen at vi ikke klarer å slukke så effektivt som vi ønsker. I tillegg er det dårligere HMS for brannmannskapene. Det er ikke slik det skal være i 2017.

Om det skulle være nødvendig å hente ut folk, vil det bli problematisk i høye bygg. Da strekker ikke gaffateipen til.

– Derfor ser jeg svært gjerne at vi får bedre verktøy.

Lovpålagt

Myrseth forteller at innkjøp av nytt utstyr har ligget i kommunens budsjettforhandlinger i flere år, men det har blitt bortprioritert.

Brannslukking med gaffateip

Uten lift eller stige måtte brannvesenet løse saken med en lang stang, gaffateip og en porsjon kreativitet.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er det opp til kommunene selv å vurdere om brannvesenet har behov for høyderedskap eller ikke.

Dette avhenger av om brannvesenet er regnet som rømningsvei nummer to i tilfelle evakuering. Altså at man vil trenge hjelp fra brannvesenet for å komme seg ut, om man ikke kommer seg ut døra.

– I dag er det riktignok ikke lov til å bygge med brannvesenet som rømningsvei nummer to, men det var det tidligere, forteller fungerende avdelingsdirektør i brann- og redningsavdelingen i DSB, Anders Leonhard Blakseth.

– Om en kommune har bygg der brannvesenet er godkjent som rømningsvei, er det lovpålagt at brannvesenet skal ha høyderedskap.

Tar det seriøst

Blakseth forteller at langt fra alle kommuner i Norge har høyderedskap.

– Mange kommuner trenger det ikke rent lovmessig. Men å ha maskinlifter, maskinstiger eller snorkelbiler er likevel veldig gode arbeidsverktøy for alle typer branner, selv om man ikke har det lovpålagt.

Brannslukking med gaffateip

Hadde ikke brannvesenet surret brannslangen fast til en lang stang med gaffateip, så hadde de ikke klart å nå opp til andre etasje i bygget.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen, erkjenner utfordringene.

– Vi må ha sikker beredskap. Vi har vært uten stigebil i flere år, og det har vært forskjellige tilbakemeldinger om at dette er pålagt. Det må vi se på, sier han.

– Det koster 25-30 millioner, så jeg kan ikke love at vi kommer til å ha en stigebil bare vi får behandlet budsjettet. Men samtidig – er det behov, så er det behov. Dette tar jeg seriøst.