Hopp til innhold

Her begraves 62 soldater fra den blodige Litsa-fronten

72 år etter et av krigens mest langvarige og blodigste slag dukker det fortsatt opp levninger av soldater vest for Murmansk. Søndag ble hele 62 russiske soldater begravd i en høytidelig seremoni ved Litsaelven.

Begravelsesseremoni Litzafronten

62 falne soldater fra et av andre verdenskrigs lengste slag ble søndag begravd ved minnesmerket ved Litsa, vest for Murmansk.

Foto: Russian Ministry of Defence

Krigshandlingene ved Litsafronten foregikk fra juni 1941 til oktober 1944, og ble et av de blodigste og mest langvarige i Europa, med titusenvis av falne soldater.

De tyske troppene som med Finnmark som oppmarsjområde skulle ta Murmansk møtte hard og innbitt motstand fra Den røde arme. Det endte med at de tyske styrkene måtte gi tapt etter en av krigens aller lengste stillingskriger.

Dermed startet en tilbaketrekning som også var forløperen for at Den røde arme befridde Kirkenes 25. oktober 1944. Siden den gang har frivillige stadig funnet flere levninger av falne soldater.

Søndag ble 62 soldater begravd og hedret i en storslått seremoni på minnestedet som er reist 74 kilometer vest for Murmansk.

Høytidelig seremoni

Begravelsesseremonien for de 62 falne ble høytidelig gjennomført, blant annet med styrker fra Nordflåten til stede.

Foto: Russian Ministry of Defence

– Stor takk

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet ble 11 av de 62 identifisert.

Seremonien søndag ble ifølge The Barents Observer gjennomført med representanter fra den russiske Nordflåten, regionale myndigheter i Murmansk samt representanter fra organisasjonen for russiske krigsveteraner.

– La oss alle rette en takk til de som forsvarte den store den store seieren, sa viseguvernør Igor Babenko, sa viseguvernør Igor Babenko i Murmansk-regionen da han holdt tale under seremonien.

Begravelses-seremoni ved Litsaelven

De 62 falne fra Litsafronten ble hedret av mange tilskuere

Foto: Russian Ministry of Defence