Hopp til innhold

Gjenskaper forsvunne lyder i russisk industriby

Med hjelp fra lokalbefolkningen skal norske kunstnere gjenskape forsvunne lyder fra gruvebyen Nikel i Russland.

kunstprosjekt lyd

– Vi har laget instrumenter som kan bruke vinden til å lage lyder, sier kunstner Espen Sommer Eide.

Foto: privat

Lydklipp lengre ned i saken!

Kunstnerne Espen Sommer Eide og Signe Lidén spurte innbyggerne i den russiske gruvebyen Nikel hvilke lyder de husket fra de var liten. Svarene brukte de til å bygge spesiallagede instrumenter, som skal spille lydminner i grenselandet mellom Norge og Russland. Men først måtte instrumentene fraktes over grensa.

– Vi hadde en del utstyr som kanskje ser litt mistenkelige ut når man skal frakte det over grensen. Lange rør og paraboler og slike ting som kan se ut som er tatt ut fra en spionfilm, sier Eide.

Nikel i Russland

Nikel i Russland – i bakgrunnen ligger grensen mot Norge.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Glemte lyder

Espen Sommer Eide og kunstnerkollega Signe Lidén har brukt helga på å frakte store, spesiallagde instrumenter over grensa mellom Norge og Russland.


– Det er store lette konstruksjoner. Det ser litt ut som drager. Man kan tenke seg store tynne stenger som er satt sammen. Vi har strukket forskjellige typer strikk og andre materialer som kan vibrere i vinden å lage lyd, sier han.

Kunstprosjekt lyd

Kunstnerne Espen Sommer Eide og Signe Lidén tester ut instrumentene som skal gjenskape «glemte» lyder i Nikel

Foto: privat

Startet lydklubb

Instrumentene skal settes opp på et platå over den vesle gruvebyen Nikel, noen mil fra norskegrensa. Og det var her det startet, i fjor sommer, da Eide og Lidén fikk i oppdrag å lage et kunstprosjekt for festivalen Dark Ecology.

– Vi er interessert i historie og vi er interessert i lyd. Vi bestemte oss for at et godt utgangspunkt var å starte en lydklubb. Nikel Sound History Club kalte vi det for, sier han.

Eide og Lidén inviterte pensjonister i Nikel til å fortelle om lyder de husket fra gammelt av.

kunstprosjekt lyd

Kunstner Signe Lidén hører på lyden en av vind-instrumentene lager.

Foto: privat

– Det kunne være alt fra folk som jobbet i gruvene som husket vinden som suste som hørtes ut som menneske stemmer. Det kunne også være fuglelyder som nå er borte fordi skogen er brent bort, sier han.

Vind-instrumenter

Lydene ble utgangspunkt for å lage instrumentene som nå skal settes opp utenfor Nikel. Men det er ikke mennesker som skal spille på dem. Det er vinden.

– I Nikel er vinden nesten alltid til stede. Det er et veldig flatt landskap og bygningene er plassert slik at det nærmest skaper en vindtunnel gjennom byen. Det ble pekt ut visse steder hvor det alltid er vind. Vi reiste dit å forsøkte å ta opp vinden, men det er ikke så lett, sier han.

– Det blir spennende å se om noen av dem fra lydklubben klare å høre noen av sine lydminner, sier han.