Hopp til innhold

Fuglefjellet er fullt av borreliasmitte: – Vi plukker av flått daglig

Tre av kollegene til Tone Reiertsen er blitt smittet med borreliose. Hun understreker likevel at det ikke er en risiko for turistene som vil komme til Hornøya og se på fuglene.

Tone Reiertsen holder krykkje

Forsker Tone Reiertsen og hennes kolleger er i kontakt med fuglene hver dag, og blir ofte bitt av flåtten.

Foto: Astrid Rommetveit

– Vi plukker av oss denne flåtten daglig, i og med at vi er så mye i nærkontakt med fuglene og at vi ferdes så mye rundt i fuglefjellet, sier forsker Tone Reiertsen.

Hun tilbringer sommeren på Hornøya sammen med titusener av sjøfugler. Denne sommeren har livet på øya fått mer oppmerksomhet enn vanlig, da NRK i fem uker har laget reality-tv fra fuglefjellet.

Nå er kameraene pakket ned, men 70.000 varme fuglekropper fulle av blod sitter fremdeles på Hornøya i Finnmark. For flåtten er det et etegilde uten like.

Hornøya 2

Den lille øya i Finnmark har god plass til de rundt 70.000 sjøfuglene som tilbringer sommeren der.

Foto: Trond Berg / NRK

Majoriteten av flått på øya har borreliabakterien i magen.

– En risiko vi lever med hele tiden

– De anser at 80 prosent av flåtten som er her har borreliose. Det er jo en farlig sykdom for oss mennesker, så det må man absolutt være på vakt for, sier Reiertsen.

Hun forteller at de har hatt tre tilfeller hvor mennesker har blitt smittet av borreliose, men at det ble oppdaget og behandlet tidlig.

Fuglefjellet Hornøya

Hornøya fylles opp med sjøfugler om sommeren, blant annet med lundefuglen som vi ser her. Fuglene ser ikke ut til å bli påvirket av borreliabakterien, sier forsker Tone Reiertsen.

Foto: Trond Berg / NRK

– Så vi har ikke blitt veldig syk av det, men det er absolutt en risiko vi må leve med hele tiden. Jeg har ikke opplevd det, men jeg har blitt bitt flere ganger. Jeg er på vakt for det hele tiden.

Ikke en risiko for turister

Når vi snakker om flått mener vi vanligvis skogsflått. Den er vanlig sørpå, og det er den arten som helst går på mennesket. Men flått er egentlig navn på en gruppe med mange arter, den Reiertsen snakker om her heter «fuglefjellsflått», eller «lundelus» på folkemunne.

Den er ikke spesielt ivrig på å suge menneskeblod, og hvis du ikke jobber med å fange og merke sjøfugl, så er sjansene små for å bli bitt.

En flått fotografert på Folkehelseinstituttet i Oslo

Det finnes forskjellige typer flått, noen mer interesserte i mennesker enn andre. Dette er bilde av en skogsflått, som er en type som veldig gjerne drikker menneskeblod.

Foto: Lien / SCANPIX

– Så lenge turistene holder seg på stiene, så er det ikke en stor risiko for å få på seg flått. Det er i selve fuglefjellet og der fuglene hekker, at risikoen er stor.

Men hva med fuglene?

Dersom du er en sann fugleelsker har du for lengst stilt deg spørsmålet. Hva med lunden, lomvien og krykkja? Får de borreliose?

– Nei, det ser ikke ut som at de gjør det, og sannsynligvis er det fordi de er så utsatte for det at de har klart å utvikle en immunitet mot det, sier Reiertsen.

Om det blir mye flått på en fugl, kan det likevel bli en plage for verten.

– Det kan man se, enkeltindivider som plutselig har flått rundt hele hodet eller rundt store deler av seg, det vil nok påvirke dem og svekke dem.

Svartbak

Selv om fuglene ikke ser ut til å bli smittet av borreliabakterien, kan de bli svært plaget av flått dersom det kommer flere på en gang.

Foto: Trond Berg / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark