NRK Meny
Normal

Flyktninger «hopes opp» i Kirkenes – ordfører kritisk til UDI

Transittmottaket i Kirkenes, som skulle håndtere alle flyktninger som kom over den russiske grensa til Norge. Der er det allerede helt fullt.

Cecilie Hansen

Ordfører Cecilie Hansen (Sp) og Sør-Varanger kommune lot UDI ta i bruk Fjellhallen som transittmottak for alle flyktningene som kommer fra Russland til Norge. Mottaket ble raskt fylt opp, og nå fortviler Hansen over at UDI ikke får flyktningene videre.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Logistikken fungerer ikke som den var tenkt. Det er ikke den gjennomstrømningen som vi har behov for, slik at transitten skal fungere. Vi er i en svært presset og vanskelig situasjon, sier ordfører Cecilie Hansen (Sp) i Sør-Varanger kommune.

Fjellhallen i Kirkenes, som nylig ble tatt i bruk som transittmottak for alle flyktningene som kommer fra Russland til Norge over grensa på Storskog, har en kapasitet på 150 personer.

Der er det allerede helt fullt, og daglig kommer det flere titalls nye flyktninger over grensa.

– Det er det som er vår store utfordring og til dels frykt. Strømmen ser ikke ut til å avta. Vi vet ikke hvor mange som kommer i dag eller i morgen. Vi vet bare at det er fullt, sier hun.

Må bli i flere dager

Ordfører Cecilie Hansen er kritisk til Utlendingsdirektoratets (UDI) håndtering av situasjonen. Hun viser til at oppholdet på maks fire dager i transittmottaket ikke overholdes.

– Jeg mener at det er noen som har vært her både fem og seks dager, sier hun.

Hansen ber myndighetene få fortgang i etablering av flyktningmottak og bosetting i kommunene.

– En transitt skal være en gjennomstrømming. Vi ser i dag at UDI ikke gjør jobben sin. Personer som er ferdig med helsesjekken sin blir ikke sendt videre så raskt som man skulle, sier hun.

Transittmottak i Fjellhallen

Her i idrettshallen ble det gjort klart til å huse inntil 150 flyktninger. Sengeplassene ble raskt tatt i bruk.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– UDI må på banen

Et avlastningsmottak er planlagt åpnet i Neiden allerede kommende uke. Det er ordføreren glad for, men hun er bekymret for at kapasiteten skal sprenges også der.

– Dersom gjennomstrømningen ikke fungerer, vil vi få en opphopning av mennesker der også, viser hun til.

– Nå må UDI komme på banen. De er nødt til å ta grep. UDI må komme til Kirkenes snarest og ta det ansvaret som jeg mener de har, sier Hansen.

Oppgitt over ordføreren

Utlendingsdirektoratets regiondirektør Bjørn Fridfeldt er både overrasket og oppgitt over kritikken fra Kirkenes.

Bjørn Fridfelt

Regiondirektør Bjørn Fridfeldt.

Foto: Nora Lie

– Jeg blir litt oppgitt når man skyter fra hofta mot UDI for at vi ikke gjør jobben vår. Vi har virkelig slitt for å få ut informasjon, sier han.

Han peker på at drifta av transittmottaket er et samarbeid mellom UDI og politiet, og at det er politiet som skal informere UDI om situasjonen.

– Det aller viktigste, og det som ordføreren har glemt, er at vi må ha informasjon for å få transitten til å fungere. Vi har sittet lenge på kontoret i Narvik og ventet på informasjon om hvor mange som kommer inn i Fjellhallen, og hvor mange som er ferdig intervjuet, registrert og som skal ut. Det er essensiell informasjon for at vi skal klare å få dem videre i systemet, sier Fridfeldt.

Regiondirektøren frikjenner imidlertid politiet, og viser til at informasjonsbiten nok har druknet i arbeidet med å håndtere den store flyktningstrømmen. Til uka sender UDI to saksbehandlere til Kirkenes, og Fridfeldt tror dette vil avhjelpe situasjonen mye.