Hopp til innhold

Flere skuffelser etter oljeleting i Barentshavet

Det har vært store håp til oljemengdene i nord, men sommerens jakt i Barentshavet har vært full av skuffelser. Letingen er bare kommet så vidt i gang, mener oljeselskapene.

Songa Enabler

Leteriggen Songa Enabler boret i sommer etter olje i Barentshavet sørøst, uten å gjøre drivverdige funn.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

For få dager siden avsluttet oljeselskapet ENI Norge letingen i et område ikke langt fra Goliat-feltet.

Der fant de ingen olje.

– Det er alltid skuffende når man leter og ikke finner, konstaterer kommunikasjonssjef Andreas Wulff.

Tørr sommer

Også i dag kom det melding om tørr brønn i Barentshavet. Lundin Norway fant ingenting i Børselv cirka 250 kilometer nordvest for Hammerfest.

Selv om det har vært mange skuffelser hittil i år, mener Wulff at man bare så vidt har kommet i gang med letingen i Barentshavet.

– Bare se på tallene. I Barentshavet er det boret i underkant av 150 brønner. I Nordsjøen er det boret 1800, sier Wulff.

Andreas Wulff

Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i ENI Norge.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Totalt sett har det vært en veldig tørr sommer for de norske oljeselskapene. Statoil fant heller ikke olje i letebrønnen Korpfjell, i et område som myndighetene har beskrevet som svært lovende og med store mengder olje.

Statoil har vært gjennom flere nedturer i sommer. Etter boring av fem brønner, er det kun én av dem som har inneholdt noe særlig interessant: Kayak-feltet ved Johan Castberg i Barentshavet.

– Det er ikke til å legge skjul på at funnene ikke har levd helt opp til forventningene. Vi fant en del gass, men vi hadde ønsket større volum. Vi fant også mindre olje enn det vi hadde håpet, sa finansdirektør Hans Jakob Hegge i Statoil til Dagens Næringsliv tidligere i år.

Funnene i Kayak-feltet vil til gjengjeld finansiere hele årets boreprogram i Barentshavet, ifølge Hegge.

Fortsatt optimisme

Underdirektør Stig Morten Knutsen i Oljedirektoratet tar også sommerens skuffende boreresultater med stor ro.

– Vi skal huske at det er boret bare én brønn i det store havområdet som vi kaller Barentshavet sørøst. Det er fortsatt mye vi ikke vet om Barentshavet, sier han.

Interessen for havbunnen i nord vil ikke forsvinne med det første, mener han.

– De fleste oljeselskapene er innforstått med at det tar tid. Det er en leterisiko. Det som er vanskelig å kommunisere ut, er hva en slik leterisiko innebærer. At det faktisk er en usikkerhet om man treffer noe eller ikke, sier Knutsen.

ENI Norge drifter foreløpig Barentshavets eneste oljefelt med produksjon: Goliat. De vil fortsette sin leting til neste år og har søkt om enda flere tillatelser i nord.

Letingen kan fort snu til det bedre, mener de.

– Du skal ikke mer enn noen få år tilbake, hvor man fant Johan Sverdrup. Det er et av de største funnene gjort på norsk sokkel noensinne. Den borebrønnen var bare noen meter fra tidligere letebrønner, minner Wulff på.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark