To bjørner har drept femti sauer i Finnmark

Bøndene i Bergeby har jakta det de trodde var èn bjørn i Bergebydalen i Finnmark. Derfor fikk de hakeslepp da de fikk se det unike bildet viltkameraet hadde fanget.

Bjørn i Bergebydalen

De siste ukene er det funnet opp mot femti sauekadavre i området i Nesseby i Finnmark.

Foto: fra viltkamera

For en uke siden bestemte bøndene i Klubbvik beitelag seg for å henge opp et viltkamera, for å forsøke å få et bilde av bjørnen som har herjet i Varangerområdet i Finnmark i ukevis.

Olav Lavik Dikkanen

Sauebonde Olav Lavik Dikkanen i Nesseby er medlem av jaktlaget som har fått fellingstillatelse på en bjørn i Nesseby. Nå må de be om å få den utvidet til å omfatte to.

Foto: Knut-Sverre Horn/NRK

De siste ukene har de funnet hele 50 sauekadavre. Fylkesmannen har også utstedt en tillatelse til å felle en bjørn.

Sauebonde Olav Lavik Dikkanen har selv mistet fem sauer, til det man inntil i dag hadde trodd var én bjørn.

Han trodde ikke sine egne øyne da han fikk se de ferske bildene fra viltkameraet oppe i dalen.

– Jeg blir veldig oppgitt. Én bjørn er jo en ting, og det har vi jo fellingstillatelse til. To bjørner er noe helt annet. Skyter vi en har vi jo fortsatt en å stri med, og det er en langt verre situasjon.

Må avbryte slåtta for å jakte bjørn

I tillegg til å lete etter sauekadavre, har bøndene måttet organisert et jaktlag i håp om å få skutt bjørnen før den gjør mer skade.

– Det er helt feil at vi som bønder skal drive å jakte på bjørn, i stedet for å holde på med slåtta. Varanger skal være prioritert beiteområde, og jeg mener bjørnene for lengst skulle vært tatt bort når det er så mye sau og rein her.

I natt har han kun fått seg en knapp time med søvn. Natta har stort sett gått med til bjørnejakt.

Bjørnunger

Det er også svært mye bjørn i Pasvikdalen i Øst-Finnmark for tiden. Innbyggerne i bygda vil leve side ved side med den, men ikke ha den luskende rundt hushjørnene.

Foto: Åse Ingerøynen / NRK

– Unikt

– Det er en trasig situasjon. Det er tungt og vanskelig å gå i skogen og finne kadaver. Vi vet jo at der er mange flere og vi finner ikke alle, sier han.

Nå vil beitelaget se på muligheten til å få utvidet fellingstillatelsen til å omfatte to bjørner.

Statens Naturoppsyn (SNO) har tidligere sagt til NRK at de mistenker en og samme bjørn for å stå bak sauedrap også i Nabokommunen Tana, der flere titalls sauer også er bekreftet tatt av bjørn.

I tillegg er det utstedt fellingstillatelse på en bjørn i Pasvik, på andre siden av Varangerfjorden.

– Det er unikt å fange to bjørner i ett og samme bilde med viltkamera, sier Magne Asheim i Statens naturoppsyn.

Han blir fortløpende orientert om antall kadavre i terrenget i Finnmark, og får stadig meldinger om bjørneobservasjoner og levninger etter bjørn.

– I sommer har det vært uvanlig mange sauedrap, og det er første gang på mange år at vi opplever at sau tas av bjørn i Nesseby. Vi skal ikke se bort fra at der er flere bjørner enn det vi så langt har fått registrert, sier Asheim.

Asheim mener den dårlige sommeren kan være skyld i det økende antallet sauedrap i Finnmark.

LES OGSÅ: Tam bjørn truer ingen – nå blir den skutt