Demenssyk mor uten sykehjemsplass: – Hvis de kjører henne tilbake anmelder vi kommunen

I Hammerfest ligger en 89 år gammel kvinne på sykehus, og kan bli sendt hjem til barna som ikke har kapasitet til å ta seg av henne. De vurderer å anmelde kommunen.

Svanhild og Johnny

Søsknene Svanhild og Johnny Ring vurderer å politianmelde Hammerfest kommune for omsorgssvikt.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Mamma havnet på sykehuset i går. Hun hadde veldig høyt blodtrykk, og vi måtte ringe ambulansen. Nå får vi beskjed om at hun blir utskrevet, men vi er ikke nok folk hjemme i helgen til å ta oss av henne, sier Svanhild Ring.

Torsdag skrev NRK om de fem søsknene som har satt livene sine på vent for å ta seg av sin demenssyke mor som ikke får plass på sykehjem i Hammerfest.

Svanhild Ring

- Vi opplever en fortvilt situasjon, sier Svanhild Ring.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Sykehuset fikk beskjed om at kommunen fremdeles ikke hadde plass til moren, og at dersom hun skulle bli på sykehuset over helgen måtte kommunen betale for plassen.

– Det ser det ikke ut som kommunen er villig til å gjøre. De ville at vi skulle hente henne, men jeg kommer ikke til å klare henne alene. Vi kontaktet hjemmetjenesten, men de hadde ikke anledning, sier en fortvilet Svanhild.

– Kommunen løper fra ansvaret

Stortingsrepresentant og eldrepolitisk talsmann Bård Hoksrud (Frp) sier at det ikke skal være slik.

Bård Hoksrud

- Her opplever jeg at kommunen prøver å løpe fra ansvaret, sier eldrepolitisk talsmann for FrP, Bård Hoksrud.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Her opplever jeg at kommunen prøver å løpe fra ansvaret sitt, det bør ikke en kommune gjøre. Kommunen har en plikt og et ansvar for å sørge for gode og verdige tjenestetilbud til de som trenger det, sier han.

1. juli trer en ny lov om rett til sykehjem/heldøgnspleie og omsorg i kraft. Nasjonale kriterier skal settes, slik at de som søker plass skal vite nøyaktig hva som skal til for å få sykehjemsplass.

– Nå er det lovfestet at dersom man trenger heldøgns pleie- og omsorgsplass eller tilbud, så skal man få det. Det trer i kraft fra 1. juli, da vil denne familien få rett til et tilbud fra kommunen, uavhengig av kommuneøkonomien, sier han.

Vurderer å anmelde kommunen

Til tross for at kommunen gikk med 100 millioner i overskudd, er det 7 langtidspasienter på venteliste, og 17 langtidspasienter ligger på korttidsplass.

Alf E. Jacobsen

- Uverdig, sier Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen (Ap)

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Ordfører Alf E. Jakobsen sier at det er en uverdig situasjon, og at kommunen har et ansvar for at dette ordner seg.

– Rådmannen har startet gjennomgang av både Kirkeparken omsorgshjem og hjemmetjenesten for å se hvilke utfordringer det er med at man ikke har plasser nok eller at man ikke har tatt i bruk de plassene som er der, sier han.

Hjemme venter Svanhild spent på å få vite om moren, som fyller 89 år neste måned, får bli på sykehuset over helgen.

– Vi har sagt at hvis de kjører henne tilbake og ikke kan sette folk til å hjelpe henne, så kommer vi til å anmelde kommunen, sier hun.