NRK Meny
Normal

– Vi har ikke fått dusjet mamma på ti dager

Fem søsken må selv sørge for at deres mor - som er avhengig av tilsyn 24 timer i døgnet - får den hjelpen hun trenger. Nå klarer de snart ikke mer. Hammerfest svikter i eldreomsorgen, selv om kommunen går med 100 millioner kroner i overskudd.

Johnny Ring

I fire år har moren til Johnny Ring ventet på sykehjemsplass i Hammerfest kommune. Nå har søsknene søkt permisjon for å ta seg av henne.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Du skal ha ti dager på rad, med seks nattevakter. Det blir altfor tøft, sier Johnny Ring til søsteren Svanhild.

– Det går ikke, svarer hun.

De har sammen med sine tre søsken tatt på seg oppgaven med å gi deres demenssyke mor den hjelpen hun trenger. Hun er avhengig av tilsyn hele døgnet, men får ikke plass på sykehjem i Hammerfest.

Svanhild og Johnny

Svanhild og Johnny Ring ser over turnusen de har laget. – Det går ikke opp, sier Svanhild.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Oppgaven er nærmest håpløs, men de kan ikke gi opp

På venteliste i fire år

– Vi har ikke fått dusjet mamma på ti dager. Vi klarer ikke å få til dusjen, og hjemmetjenesten kommer innom, men hun vil ikke ha noe med dem å gjøre, sier Johnny.

Moren, som tidligere har bodd i Alta, ønsket å være nær familien da hun ble syk. I fire år har hun stått på ventelista til sykehjemsplass i Hammerfest kommune, hvor fire av barna hennes bor.

– Det bedrer hennes livskvalitet å ha familien rundt seg. Det var et av hennes største ønsker å komme hit, så vi ble enige om at vi skulle innfri det, sier Svanhild.

Søsknene bestemte seg for å ta moren hjem til privatboligen til Johnny, og søke permisjon slik at de selv kunne ta seg av henne. Alt av ferie og helger brukes til dette.

Hammerfest kommune, med 100 millioner i overskudd og et helt nytt omsorgssenter, mangler fremdeles et titalls sykehjemsplasser.

Mette Eriksen

Mette Eriksen i Pasientombudet i Finnmark ber kommunen rydde opp.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– De sier at de ikke har korttidsplass, de har ikke avlastning, vi har søkt på dagtilbud, men har ikke fått noe svar. Jeg syns denne situasjonen er veldig uverdig i forhold til hvordan mamma har det. Vi har sett på turnusen, og vi får ikke dette til å gå opp.

Ber kommunen rydde opp

Pasientombudet i Finnmark ber kommunen ordne opp.

– Det er viktig at de eldre føler seg trygg og at det ikke blir et usikkerhetsmoment å bli gammel og syk. Da skal man vite at hjelpen er på plass. Når man føler seg utrygg hjemme, så bør man kunne få komme på en institusjonsplass, sier Mette Eriksen i Pasientombudet i Finnmark.

Ordføreren i Hammerfest, Alf E. Jakobsen, ser at det er en vanskelig situasjon, men mangler klare løfter.

– Jeg vil ikke ha en slik situasjon, og jeg skal gjøre det jeg kan for at vi får ryddet opp i dette. Så sliter vi litt, det er ikke noe å skjule på, med perioder med å få nok sykepleiefaglig dekning i de institusjonsplassene vi har.

Fem søsken må ta seg av demenssyk mor