NRK Meny
Normal

Caravanister rundstjeles med bedøvende gass

– Alle som ferierer i bobil, campingvogn eller båt bør montere gassvarslere for å forhindre landeveisrøvere.

Turister

Caravanister kan bli ranet av landeveisrøvere.

Foto: Eskil Soleng / NRK

Det er ikke bare for å varsle om kullos eller lekkasjer fra gassbeholdere om bord – landeveisrøvere bruker også narkosegass for å bedøve og rundstjele campingturister. Det sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, Norges Automobil-Forbund, i en pressemelding.

Pumper inn bedøvende gass

Gasslekkasjer fra apparater og beholdere kan forårsake tragiske ulykker, og kan føre til kvelning eller brann. Men i tillegg finnes det, ifølge NAF, også tyver som med viten og vilje pumper bedøvende gass inn i bobiler og campingvogner mens beboerne ligger og sover, og deretter stjeler alt av verdi.

Jan Ivar Engebretsen

Jan Ivar Engebretsen er kommunikasjonsrådgiver i NAF, Norges Automobil-Forbund.

Foto: Gøril Furu / NRK

– De fleste tilfellene av slike tyverier skjer imidlertid ikke på campingplasser, men på parkeringsplasser og rasteplasser langs veien, sier Engebretsen.

Han oppfordrer turister til å unngå å slå leir på dårlig opplyste plasser, men heller ta inn på en campingplass eller i alle fall et sted som er godt opplyst.

– Alle bør dessuten sørge for å ha gassvarslere i vognen og påse at disse er riktig montert, sier Engebretsen.

Egne varslere for narkosegass

Det finnes forskjellige gassvarslere på markedet, og de skal monteres i bestemte høyder avhengig av hvilke gasser de skal reagere på.

– Det finnes varslere som reagerer på lekkasjer fra gassbeholdere om bord, for eksempel propan, butan, metan eller naturgass. Dernest har man varslere for karbonmonoksid (CO), som dannes av motor eller andre forbrenningsapparater.

Landeveisrøvere på sin side bruker som regel narkosegasser. Derfor kan det være lurt å skaffe en egen narkosegassvarsler, mener Engebretsen.

Husk å teste varslerne med jevne mellomrom, og sjekk også utløpsdatoen på varslerne.

Lite problem i Norge

– Heldigvis har vi ikke registrert at landeveisrøverier med gass har vært noe utbredt problem i Norge, men man skal ikke lenger ut av landet enn ned mot Gøteborg for å finne eksempler på at dette skjer, sier Engebretsen.

Flere norske campingturister har blitt utsatt for tyverier med bruk av narkosegass i blant annet Sverige, Nederland og Frankrike.