NRK Meny
Normal

Bruker rasteplasser som private søppelplasser

Folk bruker søppeldunker langs veiene til å dumpe privat avfall. De som rydder opp finner alt fra bildeler og reinhoder.

Søppeldunk på rasteplass

Om vinteren utgjør privat avfall 60 prosent i de offentlige søppeldunkene, og om sommeren øker det til 80 prosent.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

– Det er utrolig hvor mange som bruker disse til privat avfall. Folk sager til og med større hull i dunkene, slik at de får store sekker nedi. Folk er jo veldig sløve som ikke orker å ta hånd om sitt eget avfall, sier Paul Magne Heitmann.

Paul Heitmann

Paul Magne Heitmann og de andre i Veidekke bruker mye ekstra tid på å rydde bort privat avfall fra offentlige søppeldunker.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Han jobber hos entrepenørfirmaet Veidekke i Alta. Sammen med kollegene bruker han minst en ekstra arbeidsdag i uka på å tømme søppeldunker fordi folk tar seg til rette.

Stian Sivertsen, anleggsleder i Veidekke i Finnmark, sier de har store problemer med at folk bruker søppeldunkene langs veiene som private søppelplasser.

– Vi leverer hundre tonn søppel i året fra kommunene Alta og Kautokeino, og cirka 60 prosent av dette er privat søppel og ikke avfall fra veifarende. Vi er fortvilet, sier han.

Sivertsen forteller at andelen privat avfall øker til 70 prosent om sommeren.

Mindre penger til vei

Sivertsen forteller at Veidekke betaler 2000 kroner per tonn søppel de leverer på søppelfyllinga.Til sammenligning kan private dumpe en hel tilhenger full av søppel for 300 kroner.

– Det blir mindre penger til vei når vi må bruke så mye penger og ressurser på å håndtere all den private søpla. Det er rett og slett dårlig samfunnsøkonomi, sier Sivertsen.

Sivertsen forteller at hans ansatte har funnet både bildeler, vaskemaskiner, reinslakt og fiskerester i og utenfor søppeldunkene.

– Folk gjør tydeligvis hva som helst for å slippe å håndtere eget søppel. Noen drar til og med om natta for å kvitte seg med det private søppelet sitt i våre dunker.

– Ved finskerensen i Kautokeino kommune kan vi av og til finne fiskefilét, det er trolig turister som har hatt for mye fisk i bagasjen, og som har fått kalde nerver. Opp til tretti kilo renskåret filét har vi funnet, sier Sivertsen.

Sivertsen har snakket med kolleger andre steder i Finnmark som bekrefter at søppelproblemet er gjeldene i hele fylket, trolig også i hele Norge.

Privat søppel

SØPPEL: Når det ikke er plass i søppeldunkene setter folk privat søppel utenfor. – Alt for å unngå å dra på søppelfyllinga, sier Sivertsen.

Foto: Veidekke

– Bryr seg ikke

Flere av søppeldunkene er skiltet med at de kun er for veiavfall, og at privat avfall vil bli fakturert.

Men synderne skjuler sine spor. De passer omhyggelig på å ikke dumpe emballasje med adresselapper eller andre ting med navn på. Veidekkes folk har flere ganger forsøkt seg som detektiver – så langt til ingen nytte.

– Vi har faktisk fersket folk i det de har lesset over søppel, og forklart at det ikke er lov. Da får vi gjerne overhøvlinger tilbake. En kar kjefta på meg og sa at han betalte så mye skatt at det skulle bare mangle at han fikk tømme søppelet sitt gratis, sier Sivertsen.

LES OGSÅ: Søppel skremmer bort turister: – Bryter med forventningene om Finnmark

LES OGSÅ: Dette møter veifarende i Finnmark