NRK Meny
Normal

Boreal dømt for ugyldig oppsigelse av bussjåfør

Busselskapet Boreal Transport Nord er dømt for ugyldig oppsigelse av en bussjåfør. Retten dømmer også busselskapet til å betale ham 75 000 kroner i oppreisningserstatning.

Stig Andersen og Runar Homble - boreal

Bussjåfør Stig Andersen (t.v.) sammen med sin advokat Runar Homble under rettssaken i Hammerfest.

Foto: Allan Klo/NRK

Det er Hammerfest tingrett som har avsagt en enstemmig dom i saken mellom Boreal Transport Nord og bussjåfør Stig Runar Andersen.

Oppsigelser av Andersen er ugyldig, sier tingretten i sin domsslutning. Busselskapet dømmes til å betale bussjåføren 75 000 kroner i oppreisningserstatning og i tillegg erstatte sakskostnadene hans på mer enn 576 000 kroner.

Sjåføren har dermed fått fullt medhold i sine krav mot arbeidsgiveren.

Stig Runar Andersen har jobbet som bussjåfør for Boreal i en årrekke, og de siste årene hatt verv som verneombud. Han mener selv at han mistet jobben fordi han ble oppfattet som «brysom» av arbeidsgiveren.

Andersen har stått i jobben sin gjennom hele prosessen til tross for oppsigelsen.

Varsling gjengjeldt med oppsigelse

Hammerfest tingrett slår fast i dommen mot Boreal at busselskapet har gjengjeldt henvendelser fra bussjåføren om kritikkverdige forhold i selskapet med oppsigelse, og viser til at dette er ulovlig ifølge arbeidsmiljøloven.

Forholdene Andersen har varslet om gjelder blant annet særdeles krevende turnusordninger, samt dårlig arbeidsmiljø i Honningsvåg.

Les også: Tidligere bussjåfør slår alarm om manglende sikkerhet

Skal vurdere anke

Boreal Transport Nords advokat, Juha Seppola, sier til NRK at de vil ta stilling til en eventuell anke innen fristen går ut om en måned.

– Vi skal ta en nøye gjennomgang av dommen for å se hva som egentlig står der, sier Seppola.