Bjørnen satt og spiste på dumpet, oppmalt kjøtt

Fredag kveld ble den nærgående bjørnen skutt i Pasvik. Statens naturoppsyn melder at bjørnen da satt og spiste på store mengder dumpet kjøtt.

Skutt bjørn i Pasvik

Fredag kveld ble den nærgående bjørnen skutt i Pasvik.

Foto: Statens naturoppsyn

– Det lå masse kjøtt dumpet i skogen, rundt 50 til 60 meter fra veien. Selvsagt begynte bjørnen å spise av dette, sier Jørn Monsen i Statens naturoppsyn.

20. juli ble det gikk fellingstillatelse på bjørnen som ifølge Statens naturoppsyn den siste tiden har «utvist unormalt lite skyhet overfor mennesker».

Vet ikke om det var en felle

Og etter elleve dager ble den skutt. Fredag kveld ble to lokale jegere hentet inn for å felle bjørnen, som da var i full gang med å spise dumpet kjøtt, på en skogsvei rundt tre kilometer vest for Skogfoss i Pasvik.

En rekke mennesker stimlet i går til for å se på bjørnen, som var i gang med sitt siste måltid.

Bjørnen i Pasvik

20. juli ble det gitt fellingstillatelse på denne bjørnen.

Foto: Statens naturoppsyn

– Ryktet gikk i bygda, og det kom flere og flere folk opp hit for å se på bjørnen. Det ble jo litt styr.

– Kan kjøttdumpingen ha vært en måte å lokke fram bjørnen på?

– Nei, det har vi ingen grunn til å tro foreløpig. Det kan jo være noen som vil kvitte seg med kjøttet, men det er rart at det er malt opp – og full av beinrester. Dette kjøttet er ikke egnet som hundemat en gang, sier Monsen.

Lovet dusør

Norges Miljøvernforbund hengte denne uken opp plakater i Pasvik med lovnader om dusør på 100.000 kroner for opplysninger som fører til fellende dom i krypskyttersaker.

Miljøvernforbundet er rasende på fellingsvedtaket på bjørnen, og varslet overfor NRK at de kom til å påklage vedtaket.

– Dersom man skal gi en fellingstillatelse kun fordi man har sett en bjørn – ja da får folk pelle seg ut av fylket og bosette seg et annet sted der det ikke finnes bjørn. Dette er uforsvarlig, og det er skammelig, sa leder Kurt Oddekalv til NRK.

Kjøttet blir solgt

Bjørneskrotten, som veier rundt 100 kilo, er lørdag fraktet til Tana, der fylkesmannen skal auksjonere bort kjøttet. Skinnet blir sendt til Miljødirektoratet i Trondheim.

– Skoler og institusjoner kan søke om å få lov til å få skinnet og bruke det til undervisning. Det er standard prosedyre i slike saker.

– Så bjørneskinnet havner ikke på en vegg i Pasvik?

– Nei, sier Monsen.

Bjørnejakten fortsetter for fullt i Finnmark. Det er gitt fellignstillatelse på to bjørner i Neiden og i området Nesseby/Tana, som den siste tiden har tatt flere titalls sauer.