Hopp til innhold

Ansamling av rødlistede fugler rastruet

Nylig ble en sandsvalekoloni berget fra ødeleggelse i Indre-Finnmark. Nå er enda en koloni med fuglearten i faresonen – denne gangen i Øst-Finnmark. – Ras truer hele kolonien, varsler lokal naturverner.

Sandsvalekoloni ved Høybuktmoen og sandsvale

SVALEREIR: Naturvernforbundet i Sør-Varanger har dokumentert svalekolonien som er å finne bare et steinkast unna hovedveien. Sandsvalen til høyre er fotografert i annen anledning.

Foto: Gunnar Reinholdtsen, Naturvernforbundet i Sør-Varanger / Jan Kåre Ness

«Tiltak for å sikre kolonien bør vurderes».

Dette skriver leder i Naturvernforbundet i Sør-Varanger, Gunnar Reinholdtsen, i en e-post som NRK har fått innsyn i. E-posten er adressert Fylkesmannen i Finnmark og Sør-Varanger kommune.

Naturvernforbundets lokallag har henvendt seg til de lokale og statlige myndighetene, grunnet en sandsvalekoloni som er oppdaget i nærheten av hovedveien ved Høybuktmoen lufthavn i Sør-Varanger.

Sandsvalen er på den såkalte rødlista over truede og sårbare arter.

Det er ikke lenge siden tidligere karasjokordfører Kjell H. Sæther slo alarm, og fikk berget en sandsvalekoloni på sin hjemplass.

Sandsvalekoloni ved Høybuktmoen

BEKYMRET: «Utrasning fra brinken ved øvre sanduttak på Høybuktmoen truer sandsvalekoloni», skriver Naturvernforbundets lokallag i Sør-Varanger i sin bekymringsmelding. I meldingen har forbundet lagt ved dette bildet.

Foto: Gunnar Reinholdtsen / Naturvernforbundet i Sør-Varanger

Ras over reirhulene

– Dette sandtaket huser en rekke sandsvalereir. Vi har talt hele 30–40 reir med rundt 200 svaler i aktivitet i området.

Dette sier styremedlem Anne Greve i Naturvernforbundet i Sør-Varanger til NRK.

– Nå har det begynt å gå ras i sandtaket, og disse rasene går over kanten og over sandsvalereirene. Rasene truer med å ta med seg hele kolonien, tillegger hun.

Ifølge Greve brukes sandtaket til å deponere masse i, selv om det ikke hentes ut sand der. Ei heller skal dette være en del av sandtaket hvor det daglig er menneskelig aktivitet.

Ukjent rasårsak

– Vi vet ikke helt hvorfor det raser, men bekymret er vi. Det er derfor vi har henvendt oss til fylkesmannen og kommunen om hvorvidt man kan stoppe rasene, sier Anne Greve.

– Kanskje man kan støtte opp eller sikre området mot kollaps og flere ras. Men den tekniske kompetansen i hvordan man eventuelt gjør dette, har ikke vi dessverre, tillegger hun.

– Inntil da kan man kanskje legge ned et midlertidig forbud mot å bevege seg der.

Sandsvaler i Karasjok. Foto: Kjell H. Sæther.

BLE BERGET: Denne sandsvalekolonien i Karasjok ble tidligere i sommer reddet fra ødeleggelse, ettersom det pågikk anleggsarbeid i området. Arbeidet ble stanset av kommunale myndigheter etter varsel fra naturfotograf og tidligere karasjokordfører Kjell H. Sæther. (VIDEO: Kjell H. Sæther).

– Sjelden og unik

Det er viktig for Naturvernforbundet i Sør-Varanger å berge svalekolonien, forteller lokallagets styremedlem.

– Vil vil at de skal overleve. Dette er den eneste svalekolonien som vi vet om i vårt område. Dette er en sjelden og unik forekomst. Vi vil iallfall forsøke å beskytte denne svalekolonien så godt vi kan. Vi vil gjerne se svalene igjen til neste år, sier Anne Greve.

Hun er ikke kjent med hvorvidt Naturvernforbundet i Sør-Varanger har mottatt svar på deres bekymringsmelding.

Miljøvernsjef hos Fylkesmannen i Finnmark, Bente Christiansen, sier til NRK at hun er kjent med henvendelsen fra Naturvernforbundet, men har ennå ikke fått sett på saken grunnet ferieavvikling.

Ei heller en ferierende Sør-Varanger-rådmann Nina Øvergaard kunne kommentere saken.