«Hvaldimir» får kost og losji i Hammerfest: – Må mates, hvis ikke dør den

Fiskeridirektoratet vil gi Hammerfest kommune det formelle ansvaret for den populære hvithvalen. Ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) sier at de vil gi gjesten husrom så lenge det er behov for det.

Rigchard Karoliussen og hvithvalen i Hammerfest

Richard Karoliussen skal nå prøve å mate «Hvaldimir» i havnebassenget i Hammerfest.

Foto: Norwegian Orca Survey

– Det er veldig stor oppslutning for å gjøre noe, sier Hammerfest-ordføreren om folks ønske om å hjelpe «Hvaldimir».

Hammerfest kommune skal nå å ta et større ansvar for hvithvalen, som har blitt værende i havnebassenget deres etter at den fulgte etter en seilbåt fra Rolvsøy i Måsøy kommune til Hammerfest.

Kommunen har vært i dialog med Fiskeridirektoratet, som vil gi dem et større ansvar for den populære hvithvalen.

– Både de og Havforskningsinstituttet er klare på at den trenger en form for mating, hvis ikke så kommer den til å stryke med. Vi har da sagt at vi kan være hovedansvarlig, sier Jakobsen, som legger til at kommunen skal samarbeide med Norwegian Orca Survey for å gi dem og hvithvalen det de har behov for i havnebassenget.

Det var ifinnmark.no som først omtalte «adopsjonsplanene» til Hammerfest kommune.

Alf E. Jakobsen

Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) sier at kommunen nå skal legge til rette for at hvithvalen skal få trygge rammer rundt seg.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Tar ikke til seg næring

Det har den siste tiden vært knyttet stor usikkerhet til om «Hvaldimir» har tatt til seg næring på egen hånd.

De observasjonene som er gjort viser at den ikke spiser, og den er i dag tynnere en normal hvithval.

– Det betyr at vi nå anbefaler at hvalen blir fôret, men det må skje på en planlagt og tilrettelagt måte, og vi oppfatter at det er det Hammerfest kommune nå vil legge opp til, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord til fiskeridir.no.

I samarbeid med frivillige fra Norwegian Orca Survey skal hvithvalen nå bli fôret i havnebassenget.

– Vi skal ordne en liggeplass for en fôrbåt og sørge for at de får gode arbeidsforhold. Så skal vi være med på å finne løsninger for det praktiske og det økonomiske, sier Hammerfest-ordføreren.

Norwegian Orca Survay er en frivillig organisasjon som i utgangspunktet har et fokus på spekkhoggere, men de har også ønsket å bistå i jobben med studere hvithvalen i Hammerfest.

Fiskeridirektør Liv Holmefjord

Fiskeridirektør Liv Holmefjord har nå gitt Hammerfest kommune et større ansvar for hvithvalen som dukket opp langs Finnmarkskysten for omtrent en måned siden.

Foto: Fiskeridirektoratet

Sild står på menyen

Norwegian Orca Survey vil fra fredag ha to personer på plass i havna i Hammerfest. Richard Karoliussen er en av grunnleggerne av organisasjon, og han ankommer byen med egen båt og 150 kilo sild til «Hvaldimir».

– Denne belugahvalen er vant til en type fisk av en spesiell konsistens, og den må bli matet av et fast fartøy som den kjenner igjen. Ellers vil den sulte i hjel. Dette må gjøres ordentlig hvor hver eneste fisk den svelger må loggføres, sier Karoliussen til ifnnmark.no.

Hvaldimir og dykker i Hammerfest

Den ideelle organisasjon Norwegian Orca Survey har studert hvithvalen i Hammerfest på nært hold. Deres undersøkelser viser at hvalen ikke spiser, og at den er tynnere den normalt skal være.

Foto: Gerd Hagen

– Artig innslag i bybildet

Havforskningsinstituttet anbefaler videre at hvithvalen bør flyttes til et egnet permanent sted, spesialtilpasset for hvaler i fangenskap.

Det finnes ingen slike steder i Norge, men Fiskeridirektoratet anbefaler uansett ikke på dette tidspunktet å flytte hvalen.

Dermed kan den eksotiske gjesten kan bli havnebassenget i Hammerfest en stund framover.

– Folk synes at det er et veldig artig innslag i bybildet, og han er blitt en yndling på veldig kort tid, sier Alf E. Jakobsen, som selv har hilst på den nye innbyggeren i kommunen.

Så nå må kanskje Hammerfest bytte ut isbjørnen med en hvithval i kommunevåpenet.

Hvithvalen Hvaldimir i Hammerfest

«Hvaldimir» har sjarmert mange den siste tiden, og ordføreren i Hammerfest sier at han er blitt yndling blant innbyggerne på veldig kort tid.

Foto: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste