– Russerne har sagt hvordan man kunne stoppet grunnløse asylsøkere

Pensjonert grenseinspektør Frode Berg bekrefter til nettstedet Settnordfra, at Russland flere ganger har kommet med løsningsforslag til Norge om hvordan man kunne ha stoppet asylstrømmen over Storskog.

Frode Berg sitter i den norsk-russiske grensekommisjonen

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg bekrefter at Russland har kommet med en løsning om hvordan stoppe grunnløse asylsøkere. Her er han på Pasvik-elva i forbindelse med grensekommisjonen mellom Norge og Russland.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Grenseinspektør Ulf Mathisen uttalte for to uker siden at Russland allerede i 2012 presenterte en løsning for hvordan man kunne stoppet grunnløse asylsøkere, allerede før de kom til Norge. Det er dette Frode berg nå bekrefter er sant.

– Det er riktig det han sier. Jeg har selv vært på møter som han refererer til. Temaet har vært tatt opp flere ganger tidligere også, hvor russerne har sagt hvordan man kunne stoppe dette fra russiske side, sier Berg til Settnordfra.

– Justisministeren er feilinformert

Berg mener i likhet med Ulf Mathisen at man ville hatt en helt annen situasjon på Storskog, om man hadde hørt på innspillet fra Russland. Anundsen har uttalt at verken han eller noen andre i Justisdepartementet skjønner hva Mathisen snakker om.

– Når han (Justisministeren) står fram og sier at dette er et enmannsutspill og at andre ved grensekommissariatet ikke står bak Mathisens uttalelser, da er det noen som må ha feilinformert han, sier Berg.

Ulf Mathisen

Ulf Mathisen gikk for to uker siden ut og sa at Norge selv må ta ansvar for at det kommer mange uønskede asylsøkere fra Russland.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Stortingsrepresentant Karin Andersen i SV har spurt Anundsen om han har vært kjent med en slik løsning, men har ikke fått svar. Hun har nå stilt spørsmålet til Anundsen på nytt igjen.

Andersen mener saken er alvorlig hvis man har hatt en mulighet som man ikke har benyttet seg av. Hittil har over 5000 asylsøkere kommer over grensen, og hvis det grenseinspektørene sier stemmer kunne mange vært nektet innreise til Norge.

Enkel løsning

Løsningen grenseinspektør Ulf Mathisen har skisseret er så enkel, at det fremstår som banalt.

Norge og Russland har siden 2012 foretatt en felles dokumentkontroll av mennesker som kommer uten visum til Schengen. Det innebærer at russisk grensevakt undersøker dokumentene til den som kommer, før man leverer dokumentene til den norske grensepolitiet for undersøkelse. Når politiet avdekker at vedkommende ikke

Jøran Kallmyr på Storskog grensestasjon

Jøran Kallmyr sa onsdag at ordlyden i dokumentet nå er endret til det grenseinspektøren hevder vil stoppe trafikken. Dermed har to nye versjoner av dokumentet blitt tatt i bruk denne måneden.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

har visum til Schengen, men har lovlig opphold i Russland – sender de ved et dokument der det står følgende:

"Ditt reisedokument (pass) inneholder ikke visum til Norge, og gir derfor ikke adgang til innreise eller opphold i Norge".

Brevet gir ikke russisk grensevakt hjemmel til å holde personene igjen i Russland, og derfor kan de reise til Norge.

Men ifølge Ulf Mathisen har russerne sagt at de kan nekte folk innreise til Russland hvis teksten i brevet er tydeligere.

Funker ikke

Statssekretær Jøran Kallmyr sa onsdag at ordlyden i det omtalte dokumentet var blitt forandret igjen, men han hevder det ikke fungerer.

– 29 personer har fått dette brevet, men russiske myndigheter har likevel sendt dem over, sa Kallmyr onsdag ettermiddag.

Samtidig som Kallmyr sier at det nå står helt klart at personer uten visum er nektet innreise, mener Kallmyr de ikke kan gjøre nettopp det:

– Utlendingslovenparagraf 9 sier eksplisitt at hvisman søker asyl på norsk grense, har man adgang til å komme til Norge. Derfor har vi ikke hjemmel til å stoppe dem.