NRK Meny
Normal

– Respektløst av Norge å droppe seiersmarkering i Moskva

SV-politiker Johnny Ingebrigtsen frykter at forholdet til Russland vil bli ødelagt i lang tid fremover på grunn av det han kaller regjeringens harde linje.

Kransenedleggelse i Kirkenes

LA NED KRANS: Den russiske krigsveteranen Ivan Moskovsjenko er her med på å legge krans på minnesmerket i Kirkenes i anledning frigjøringsjubileet i oktober i fjor. Ingen fra regjeringen vil delta under seiersparaden i Moskva denne uken.

Foto: Susanne Hætta / Finnmark fylkeskommune

– Det er både respektløst, uklokt og dumt at statsminister Erna Solberg ikke vil delta under denne ukens seiersparade i Moskva, mener Johnny Ingebrigtsen.

I sin 1. mai-tale i Kirkenes gikk han hardt ut mot det han mener er en historieløs tilnærming til Russland. Over 2.000 sovjetiske soldater falt på norsk jord under krigen. Det må vi aldri glemme selv i en vanskelig politisk tid.

Andre verdenskrig, tyske soldater i Kirkenes

OKKUPERT: Tyske soldater i Kirkenes under krigen.

Foto: Ukjent / Sør-Varanger museum

Russerne er vårt broderfolk og venner i øst, og vi har mye å takke Russland for. Jeg synes det er synd at regjeringen tar den harde linje og vil boikotte både 70 årsmarkeringen for frigjøringen og den historien som vi har i lag i fra krigen.

Norge har mye å takke Russland for, og måten å gjøre det på ville vært å reise til Moskva, sier Ingebrigtsen.

Tverpolitisk samling 1. mai

I TOG: Tverrpolitisk samling 1. mai i Kirkenes. Rune Rafaelsen i Arbeiderpartiet og Johnny Ingebrigtsen i SV gikk sammen i Kirkenes.

Foto: Amund Trellevik / NRK

Sovjetunionen kom med frihet

Som ellers i Finnmark opplevde familien til Ingebrigtsen krigens brutaliteter og elendighet. På Magerøya i Vest-Finnmark ble gårder brent til grunnen, før båtene ble senket og buskapen skutt.

Det mener han er forklaringen på hvorfor folk i Finnmark har en annen holdning til Russland enn andre steder i Norge.

– De følte det ikke sånn på kroppen, de var ikke nødt til å se på at kyrne ble skutt når de stod ute til knes i sjøen. De så ikke at hjemmene deres ble satt i brann, sier han.

Ingebrigtsen sine besteforeldre sa alltid at de var evig takknemlig for de sovjetiske frigjørerne, og den holdninger som den generasjonen har mener han fortsatt bør gjelde i dag.

Lavrov og Brende

PÅ BESØK: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Kirkenes i oktober i fjor for å markere frigjøringen av Øst-Finnmark. Her sammen med utenriksminister Børge Brende foran russermonumentet i Kirkenes.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

En annen virkelighet

– Andre steder har de opplevd en helt annen virkelighet. I Finnmark var det så alvorlig for befolkningen som mistet alt. Her fikk folk oppleve at russerne kom og jaget vekk tyskerne og frigjorde folk.

– Dette har ført til at vi har et mer nyansert bilde og en annen holdning til våre naboer i øst, selv om vi er veldig uenig med Russland om det de gjør på Krim, sier Ingebrigtsen.

Han understreker at Norge skal reagere mot Russlands ulovlige annektering av Krim, men er usikker på om regjeringens linje er den riktige måten.

– Hvordan tror du russiske myndigheter vil tolke det at Norge ikke deltar i seiersparaden i Moskva denne uken?

– Det er ikke godt for fremtiden og samarbeidet framover, det er helt klart, mener Ingebrigtsen.

Upassende markering

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet mener det vil være upassende å delta på markeringen i Moskva. Han og regjeringa vil gjerne markere krigens slutt sammen med Russland, og ikke minst den takke for den rollen som Sovjetunionen spilte i å bekjempe nazistene.

Bård Glad Pedersen

FORSVARER NEI: Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet mener det vil være upassende å delta på markeringen i Moskva.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Vi har takket nei til å delta på regjeringsnivå fordi det er en markering som ikke vil være passende å delta på. De sier selv at dette vil kunne bli den største militærparaden på svært lang tid.

Bård Glad Pedersen er uenig med Johnny Ingebrigtsen i at det er en uklok og respektløs beslutning. Han mener det ikke ville være riktig å gjøre ære på styrker som har tatt deler av et annet land.

– For en norsk statsminister å stå å gjøre ære på styrker som har bidratt til annekteringen av Krim sammen med de politikerne som tok beslutningen – det passer seg ikke, sier Glad Pedersen.

– Vi ser at andre land har kommet til samme konklusjonen som oss, inkludert alle de andre nordiske landene. Samtidig så har vi vært med å markere Sovjetunionens rolle under krigen. Ikke minst den viktige rollen de spilte for frigjøringen av Øst-Finnmark.