Hopp til innhold

– Leverandører i nord er ikke like sårbare

Denne uka var blant annet Statoil på frierferd i Hammerfest for å snakke med potensielle industriaktører som kan levere varer og tjenester til gigantutbyggingen av Johan Castberg,

Astrid Foyn-Bruun, ny industrikoordinator i Statoils Nordområde Initiativ.

FLERE BEIN: Astrid Foyn-Bruun, industrikoordinator i Statoil, mener at man i sør er mer sårbar for svingninger i markedet. Leverandører i nord har flere bein å stå på.

Foto: Gunnar Lund, Kunnskapsparken Nord

Cirka 40 bedrifter fra Finnmark var på plass for å høre hvilke krav som stilles fra landets desidert største petroleumsaktør.

– Vi ser at leverandører i nord har flere bein å stå på, sier Astrid Foyn-Bruun, industrikoordinator i Statoil.

– Er det bra?

– Ja, det er bra. Det er for få installasjoner i drift for øyeblikket. Mange i nord leverer også til fisk, logistikk og vei, og slik vil der være en stund framover. Da er man ikke like sårbar for svingningene i markedet.

I praksis er Foyn-Bruun en av de viktigste personene i selskapets innfløkte apparat av leverandører til dagens og fremtidens olje- og gassprosjekt langs norskekysten.

Denne uka hadde hun tatt med seg et kobbel av organisasjonens nøkkelpersoner, knyttet til innkjøp og kontrakter på både kort og lang sikt. Formålet var å møte industriaktører i Finnmark ansikt til ansikt.

Leverandørmøte

Møtet i Hammerfest var en del av den nasjonale leverandørdagen.

Foto: Allan Klo

Sitter på Vestlandet

Møtet i Hammerfest var en del av den nasjonale leverandørdagen. I fjor ble et slikt arrangement for første gang gjennomført i nord, da i Harstad. I går ble det arrangert to slike konferanser i nord, i Sandnessjøen og altså dette, i Hammerfest.

Den lokale bedriften Pro Barents sto sammen med Statoil for organiseringen, og prosjektleder Nina Kivijärvi Jonassen, mener slike møter er uvurderlige i forhold til de første skritt fram mot signerte kontrakter.

– Det er veldig viktig. Her møter man på sentrale innkjøpere, lokale innkjøpere og anskaffere sentralt, sier hun.

Kivijärvi mener det er vel så viktig for dem som skal anskaffe leverandører og som gjerne sitter på Vestlandet.

– De er vant med miljøet der. Her ser de hvilke leverandører som finnes i nord, blir kjent med geografiske forhold og hva som er annerledes her enn på vestlandet, sier hun.

Hammerfest

Kivijärvi mener det kan være nyttig for selskapene å lære mer om forholdene i nord. Bildet viser Hammerfest, med Melkøya i bakgrunnen.

Foto: Atle Markeng / NRK

– Nysgjerrig på bransjen

Daglig leder ved Havøysund Patentslipp, Bernth Sjursen, leder en av nøkkelbedriftene i Måsøy kommune, midtveis mellom Hammerfest og vertskommunen for Johan Castberg-feltet, Nordkapp.

Bedriften ble stiftet i 1935, og har klart å stå oppreist også i nedgangstider. De har tidligere jobbet en del på Melkøya. Nå ønsker de også å satse videre.

– Vi har alltid reparert båter og drevet mekaniske tjenester. Vi har drevet nøkternt og med pluss i boka i alle år, så da tør vi å satse ved å fornye oss også, sier han.

Han var på møtet fordi han er spent på utviklinga av olje og gassindustrien i nord.

– Jeg er nysgjerrig på hva som skjer med olje og gassbransjen nå. Det har vært negativ tone og nedgang, mens det er full fart framover i Nord-Norge. Så vi er interessert i det, og ønsker å høre mer om det, sier han.

Astrid Foyn-Bruun og Bernth Sjursen

Daglig leder ved Havøysund Patentslipp, Bernth Sjursen i møte med Statoils Astrid Foyn-Bruun.

Foto: Allan Klo

Flere nyheter fra Troms og Finnmark