NRK Meny
Normal

– Kommunegrensene er jo gamle. Hvorfor ikke bare tegne helt nye?

I NHOs nye forslag til et kommunekart skal Porsanger så seg sammen med Nordkapp og og Karasjok. Meningene er delte blant folk i Lakselv som NRK snakket med torsdag, men mange tror at en slik storkommune kan stå sterkt i samarbeidet om turisme.

VALG 2015

Roy Myrheim (t.h.) og Ørjan Nicolaisen mener man bør tenke helt nytt om kommunesammenslåing.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Valglogo

De 19 kommunene i Finnmark skal bli til seks, dersom NHO får det som de vil. De seks kommunene er Alta, Hammerfest, Midt-Finnmark, Nordkinn, Tana og Varanger.

Porsanger kommune blir en del av Midt-Finnmark, sammen med Karasjok og Nordkapp.

I kveld besøker NRK og Amedia Porsanger i vår kommuneturné. Klokken 19.00 møtes politikerne i Porsanger til en debatt i biblioteket i Lakselv. Den kan du se se direkte på våre nettsider.

Kommunereformen vil være ett av temaene under debatten. Vi tok i ettermiddag en prat med folk på gata i Lakselv for å høre hva de tenker om en sammenslåing med Nordkapp og Karasjok.

VALG 2015
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Karoline Amundsen: – Det jeg tror vil bli bra med en slik sammenslåing er når snuhavnen kommer inn her, kan vi ha en plattform her der vi tar inn turister. Herfra kan vi organisere turer til Karasjok og Honningsvåg.

VALG 2015
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Kine Helen Smines: – Vi kan stå sammen når det kommer til turisme. De tre kommunene har forskjellige ting å tilby, og vi er midt i gryta. Lakselv er et naturlig kommunesenter i midten. Karasjok og Honningsvåg har så mye de driver med at de blir å ha lett for å mate seg selv.

Valg 2015
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Sidsel Grøtte: – Jeg synes det er helt greit. Vi får mye erfaringer som vi kan dele med hverandre. Vi får kanskje en del utbytte av et. Nordkapp og turistene og Porsanger med snuhavnprosjektet kan være til hjelp for hverandre. Det hadde vært knall!

VALG 2015
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Eli-Anne Kristiansen: – Jeg synes det er dumt. Alle kommunene har sitt å by på. Karasjok har det samiske, Nordkapp har Nordkapp og Porsanger har sitt. Jeg tror kommunene vil miste noe, dersom man slår dem sammen.

Valg 2015
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Lillian Aikio: – Jeg er negativ. Både Karasjok og Nordkapp er greie kommuner, så det er ikke dét det handler om. Det handler derimot om at det blir et for stort område å jobbe på. Jeg liker forandringer, men ikke akkurat på det området.

VALG 2015
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Roy Myrheim (t.h.) og Ørjan Nicolaisen: – Dette har jeg kommentert på Facebook i dag. Der skrev jeg at hvorfor skal man alltid forholde seg til de vanlige kommunegrensene. Hvorfor kan man ikke tegne kartene på nytt? Logistikken i Finnmark har endret seg mye i forhold til det som var før med lokalbåtene. Verden har endret seg men kommunegrensene ligger fortsatt etter de gamle normene for logistikk internt i Finnmark, sier Myrheim, og får støtte fra Nicolaisen.