NRK Meny
Normal

– Helt hull i hodet å flytte Kystvakta sørover

Kommandørkaptein i Kystvakta kaller forslaget om å flytte Kystvakta ut av Nord-Norge for et skrik om hjelp.

KV Harstad

Kystvaktas hovedbase kan bli flyttet fra Nord-Norge. Steve Olsen i Kystvakta tror ikke det er sannsynlig at det skjer.

Foto: Sjøforsvaret/Forsvaret

– Jeg syns det er helt hull i hodet hvis politikerne tørr i dagens situasjon å flytte enda mer sørover, sier Kommandørkaptein og presseansvarlig i Kystvakta, Steve Olsen.

Han beskriver Kystvakta som spydspissen i nordområdene, og at symbolverdien av tilstedeværelsen i nord er viktig. Han tror det kan bli vanskelig å svelge om basen skal flyttes.

– Jeg forstår det i hvert fall ikke, sier han.

– Et skrik om hjelp

Steve Olsen_lysere

Kommandørkaptein og presseansvarlig i Kystvakta, Steve Olsen, tror forslaget er Forsvarssjefens siste krampetrekning for å få flere midler til Forsvaret.

Foto: ANE HØYEM / NRK

I en hemmelig rapport lagt frem for forsvarssjefen forrige uke kommer det frem at Kystvakten ikke lenger skal styres fra Nord-Norge.

– Vi mener at det ikke er hensiktsmessig å flytte Kystvakten på bakgrunn av tap av kompetanse, og at det er viktig at vi er til stede i Nord-Norge, sier Olsen.

Forsvarssjefens fagmilitære råd har holdt kortene tett til brystet, og at Olsen vet ikke mer enn det som kommer frem i media. Nyheten om flytting var likevel ikke overraskende.

– Dette er jo Forsvarssjefens krampetrekning for å fortelle: "hør her, jeg er blakk, hvis jeg ikke får flere penger så må vi gjøre sånn og sånn". Det er generelt mange rare forslag ute og går, som kanskje er mer et skrik om hjelp og penger om vi skal kunne ha et forsvar i dette landet, sier han.

Sjøforsvaret

Forsvaret må gjøre store kutt, et av de kan føre til flyttingen av Kystvakta. Her er sjøforsvaret i Altafjorden, i forbindelse med øvelsen Joint Viking.

Foto: Petter Brenni Gulbrandsen / Forsvaret

Signal til politikerne

– Jeg tror vel at dette er et signal som forsvarssjefen prøver å selge til politikerne, sier han.

Selv om fartøyene ikke kommer til å forsvinne fra Barentshavet dersom hovedbasen flyttes, så tror han ikke at man vil kunne drifte like godt fra Hordaland som i Nord-Norge.

– Båtene skal inn og etterforsynes, de skal brifes og debrifes, vi skal ha teknisk støtte og alt slik, og vi har jo størsteparten av patruljeringen til Kystvakten i Nord-Norge. Det veldig dumt om vi flytter hovedbasen til Bergen, og skal fjernstyre fartøyene derfra, sier han.

Ikke sannsynlig

– Tror du det er sannsynlig at dette kommer til å skje?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg satser på at vi har vettuge politikere i dette landet. Vi kommer til å miste masse kompetanse som er bygd opp over mange år og som befinner seg her, og som sannsynligvis kommer til å forsvinne om vi flytter. Det er ikke enkelt å fjernstyre en kystvakt på denne måten fra Bergen, sier han.

NRK har vært i kontakt med fungerende informasjonssjef i Sjøforsvaret, Fredrik Borgmann, som sier at dokumentene det refereres til gradert unntatt offentligheten. De kan derfor ikke kommentere hvorvidt det stemmer at forslaget skal legges frem.