NRK Meny
Normal

– Forsvaret må få mer penger for å unngå nedleggelser

Både forsvarseksperter og ordførere i Nord-Norge mener Forsvaret må få økt sine budsjetter kraftig dersom kutt av militære baser skal unngås.

Jacob Børresen

Tidligere stabssjef Jacob Børresen i Sjøforsvaret er bekymret for fremtiden til det norske forsvaret.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

I går fortalte NRK hvordan hemmeligstemplede dokumenter viser at Forsvaret vurderer å legge ned flere baser i nord for å kunne bruke mer penger på operative styrker.

Jacob Børresen er tidligere toppsjef i Sjøforsvaret, og en av dem som kjenner det norske forsvaret best. Han er bekymret for signalene om kutt i antall militære baser i Nord-Norge, men mener Forsvaret er blitt tvunget opp i et hjørne.

– Hvis ikke Forsvaret får mer penger har vi ikke noe annet valg enn å redusere antall kampfly, fartøy og stridende avdelinger i hæren, sier han.

Målet om et forsvarsbudsjett som utgjør to prosent av bruttonasjonalprodukt, som er NATOs anbefaling, betyr 15 milliarder kroner mer til budsjettet, ifølge Børresen.

– Det er mye penger, men det er ikke mer enn det vi trenger for å bemanne den strukturen som Stortinget har vedtatt.

– Forstår ikke hvorfor

Ordfører i Sortland, Grete Ellingsen

Ordfører i Sortland, Grete Ellingsen fra Høyre.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Dokumentene viser hvordan Forsvaret nå drøfter et helt nytt basekart i Norge. Blant forslagene er nedlegges av Kystjegerkommandoen i Harstad, flystasjonene i Bardufoss og Andøya, samt Heggelia og Skjold leir i Indre Troms. I tillegg vurderer man å legge ned kystvaktbasen på Sortland.

– Dette henger ikke på greip, og jeg forventer at man fortsetter jobben som er satt i gang. Signalene fra regjeringa i Nordområdemeldingen går på at de skal bygge opp i Nord-Norge, sier ordfører Grete Ellingsen.

Ber om mer penger

Ordfører Jonni Solsvik Andøy kommune

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik fra Høyre.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I Andøy kan ordfører Jonni Solsvik måtte se for seg en fremtid uten både militær flystasjon og Orion-fly. Derfor ber han sin egen regjering om mer penger.

– Vi har hatt en periode der det ikke har vært samsvar mellom oppgavene Forsvaret har og ressursene som er satt inn. Dette må det ordnes opp i nå, sier Solsvik til NRK.

– Norge har ikke lenger noe militært forsvar. Vi har væpnede styrker som er av høy kvalitet, men som ikke kan brukes til annet enn i større, allierte formasjoner. I en slik må situasjon kan vi ikke spare penger, mener Jacob Børresen.

Forsvarssjefen legger fram sitt fagmilitære råd 1. oktober i år, og ønsker ikke å kommentere enkeltforslag før den tid.

Kystvaktens ledelse på Sortland

KAN BLI FLYTTET IGJEN: Kystvaktbasen på Sortland foreslås nedlagt og ledelsen skal samlokaliseres med Marinens hovedkvarter på Haakonsvern i Bergen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.