NRK Meny

– Dette er på grensa til vandalisme

Omtrent 8000 soldater har inntatt Norges nordligste fylke, men tidenes største militærøvelse i Finnmark går ikke upåaktet hen.

Ødeleggelser etter Joint Viking

Dag Thorulf Olsen kom over flere områder som har fått merker etter forsvarets inntog i fylket.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Allerede før den store vinterøvelsen Joint Viking i Finnmark startet, hadde stridsvogner gjort skader på skog og reingjerder.

– Bare på noen kilometer så har de kjørt ... ja, jeg vet ikke hvor mange ganger de har krysset gjerdet her, men de har bare meid det rett ned, sier hundekjører Dag Torulf Olsen.

Den kjente hundekjøreren, som har gjennomført Finnmarksløpet en rekke ganger, og i fjor også deltok på Iditarod, bruker finnmarksnaturen daglig.

Søndag var han på treningstur på Sennalandet da ødelagte reingjerder og flat skog møtte han.

– Jeg fikk sjokk jo lenger ned i dalen jeg kom, så hvor mye skog de har ødelagt. Jeg tenker på hvor skjør skogen er her oppe. Dette er på grensa til vandalisme, synes jeg, sier Olsen.

Joint viking ødeleggelser 2017

De store kjøretøyene har kjørt ned skogen på Sennalandet.

Foto: Jan Harald Thomassen / NRK

Prisen for krigen

Joint Viking

Talsmann for øvelsen Joint Viking, og kommandørkaptein i Marinen, Per Rostad.

Foto: Jan Harald Thomassen / NRK

Øvelsen startet mandag, og skal pågå i området mellom Lakselv og Alta fram til midten av mars.

Talsmann for øvelsen Joint Viking, innrømmer at det ikke er greit å holde på slik. Han presiserer at de gjør det de kan for å begrense skadeomfanget på sivil infrastruktur og privat eiendom.

– Men det er klart, med så mange krigsmenn og så mye tungt materiell vi har i området, så vil det synes at vi er her. Tidvis vil det være noen trær som er slått over ende, og kanskje noen spor i veien, sier Per Rostad.

– Men det er prisen vi betaler for å ha et militært system som faktisk skal virke hvis det blir krig.

Terrengskader er prisen for å ha et forsvar, mener ledelsen for vinterøvelsen Joint Viking.

Bruke sunn fornuft

Når krigen nærmer seg de mest brukte friluftsområdene, oppfordrer talsmannen hytteeiere til å bli hjemme.

– Det kan godt hende det blir begrensninger i forhold til å ferdes der man vanligvis gjør, men det er prisen vi betaler for å ha et militært forsvar i Norge, sier Rostad.

Men Dag Torulf Olsen, som bruker villmarka daglig, har også en oppfordring til soldatene.

– Jeg skjønner at de må trene på dette, og at det er en øvelse. Men det må gå an å bruke litt sunn fornuft, det mener jeg. Du trenger ikke krysse skogen opp gjennom her, og du trenger ikke krysse reingjerdet åtte ganger på bare noen kilometer, sier han.

Ødeleggelser joint viking 2017

- Man må regne med litt svinn, sier talsmann for Joint Viking, Per Rostad.

Foto: Jan Harald Thomassen / NRK

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Anmelder innbrudd på skole

    Tromsø kommune har anmeldt et innbrudd på Sommerlyst ungdomsskole, skriver iTromsø. Kommunen opplyser at innbruddet skjedde lørdag 20. mai. Gjerningspersonene har brutt seg inn i den gamle gymsalen. Der ble det helt maling utover gulvene. I tillegg opplyser kommunen at møblene ble knust. Byggforvaltningen vil hverken avkrefte eller bekrefte om de vet hvem som står bak.

  • Jobber for bedre luftkvalitet

    Fylkesmannen forventer at Tromsø kommune får på plass flere tiltak for å begrense luftforurensninga. Etter tilsyn i fjor høst er det klart at kommunen skal styrke arbeidet med å kartlegge kildene til luftforurensning, samt få utarbeidet varsomhetskart. Kommunen har styrket bemanninga på dette området, og jobber med bedre drift av målestasjonene i byen.