Hopp til innhold

– Bruer-saken avslører ukultur

Fylkespolitiker Bengt Rune Strifeldt fra Frp mener noen burde ta ansvar for Bruer-saken. Fylkesordfører Runar Sjåstad er enig i at fylkeskommunen må ta grep for å rette opp omdømmet sitt.

Bengt Rune Strifeldt

Strifeldt karakteriserer fylkeskommunens oppførsel som en personlig vendetta mot en arbeidstaker.

Foto: Robin Mortensen / NRK

– Det er etablert en ukultur i fylkeskommunen. Bruer-saken har gått over flere år og det virker som om fylkeskommunen nærmest har kjørt en personlig vendetta mot en arbeidstaker, sier Bengt Rune Strifeldt i debatten mot fylkesordfører Runar Sjåstad i Finnmarkssendinga.

Debatten i sin helhet finner du her.

Mandag ble det kjent at Finnmark fylkeskommune ikke fikk medhold i sine påstander om å avskjedige Bjørnar Bruer fra stillingen sin i fylkeskommunen.

– Man må ta lærdom av denne saken og ha en full gjennomgang for å se hvordan dette har blitt håndtert av administrasjonen. En konsekvens bør muligens være at noen må gå, sier Strifeldt.

Dialogen burde ha startet før

Bruer fikk først medhold i tingretten. Kort tid etter at tingrettsdommen var klar 4. februar 2016, vedtok fylkesutvalget å anke saken til lagmannsretten. Heller ikke der fikk fylkeskommunen medhold.

Hålogaland lagmannsrett mente likevel at Bjørnar Bruer har opptrådd illojalt mot Finnmark fylkeskommune i arbeid med nye turnuser. I dommen står det at «Han fulgte ikke lojalt opp skoleledelsens pålegg om innsparinger, men forsøkte i stedet sammen med de ansatte å trenere ledelsens pålegg. Dette er åpenbart brudd på lojalitetsplikten».

Oppsigelsen er tross dette ikke gyldig etter rettens helhetsvurdering, blant annet på grunn av det retten kaller «uheldig og krenkende» saksbehandling.

– Dialogen mellom fylkeskommunen og arbeidstakeren burde ha begynt tidligere. Det er litt for sent å skulle gå i dialog når man har kjørt saken gjennom to rettsprosesser. Jeg synes det har vært en tafatt holdning fra ledelsen med fylkesordfører Runar Sjåstad i spissen, sier Strifeldt.

Fylkeskommunen må nå betale over fire millioner kroner, i form av oppreisning og erstatning for tapt arbeidsinntekt, samt egne og Bruers saksomkostninger gjennom to rettsinstanser.

Fylkesordfører Runar Sjåstad er imidlertid ikke enig i at det er en ukultur i fylkeskommunen, og sier Bruer-saken har blitt håndtert i forhold til reglementet når det gjelder politisk innflytelse.

Fylkesordfører Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad sier at fylkeskommunen skal ta lærdom av Bruer-saken, men at det ikke er riktig å be folk om å gå av jobben gjennom media.

Foto: Maria Borch Mietinen, Finnmark fylke

– Ingen tvil om at feil er begått

– Hvis fylkeskommunen skal oppfattes som en god og trygg arbeidsplass er vi ikke tjent med slike saker, men jeg er veldig uenig i at noen må gå. Nå er det påpekt at fylkeskommunen har vært langt fra god nok i personalsaker og det blir ikke en forbedring om man skal begynne å peke på folk gjennom media og si at de må gå, sier Runar Sjåstad.

Samtidig gir han Strifeldt medhold i at fylkeskommunen må ta grep for å rette opp omdømmet sitt.

– Det er ingen tvil om at det er begått feil i saksbehandlingen i saken mot Bjørnar Bruer. Vi må rette opp så langt som mulig overfor Bruer og jobbe for at noe lignende ikke skal skje igjen. Hvordan man gjør det får vi komme tilbake til, sier Sjåstad.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark