NRK Meny
Normal

Avviser at ansatte må gå – fylkeskommunen tapte oppsigelsessak

Fylkesordfører Runar Sjåstad har ikke sans for opposisjonens krav om at hoder må rulle, etter at Finnmark fylkeskommune tapte Bruer-saken i to rettsinstanser.

Alta skole

Leder ved elevboligene på Alta videregående skole, Bjørnar Bruer, vant fram mot Finnmark fylkeskommune. Nå må fylkeskommunen gi Bruer jobben tilbake, samt etterbetale vedkommende en lønn på over 1.1 millioner kroner.

Foto: Kai Erik Bull

Finnmark fylkeskommune sa opp Bjørnar Bruer ved Alta videregående skole på bakgrunn av påstått illojalitet, ordrenekt og økonomisk utroskap. Bruer godtok ikke oppsigelsen og gikk til sak mot fylkeskommunen. Her tapte fylkeskommunen både i tingretten og lagmannsretten.

Framskrittspartiets gruppeleder på fylkestinget, Bengt Rune Strifeldt, tar nå til orde for interne konsekvenser i Finnmark fylkeskommune som følge av saken.

Bengt Rune Strifeldt

Finnmark Frps Bengt Rune Strifeldt mener flere øverst i Finnmark fylkeskommune må gå som følge av saken mot Bjørnar Bruer ved Alta videregående skole.

Foto: Robin Mortensen / NRK

– Jeg vil løfte denne saken til fylkesutvalget. Der kan vi diskutere hvilke konsekvenser dette skal få. Da er det kanskje noen som bør ta hatten sin å gå, sier Strifeldt til NRK.

Vil heller bedre personalpolitikken, enn å sparke ansatte

Utspillet til Strifeldt syntes fylkesordfører Runar Sjåstad fra Arbeiderpartiet er merkelig. Han mener dette er motsatt holdning av å skape en god personalpolitikk, som fylkeskommunen nå har blitt dømt for å ikke ha.

– Her har man nettopp blitt felt fordi man ikke har hatt god nok personalpolitikk, og opposisjonen mener tydeligvis at det bare er å fortsette å peke på folk som ikke lengre bør ha et ansettelsesforhold, sier fylkesordfører Runar Sjåstad fra Arbeiderpartiet.

Sjåstad erkjenner at fylkeskommunen har tapt så det holder i Bruer-saken.

– Her har man fått en dom. Den går helt imot det fylkeskommunen opprinnelig har ment. Man tar dette til etterretning slik at man i framtiden unngår, så langt det er mulig, å havne i denne type situasjoner, sier Sjåstad.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad sier til NRK at fylkeskommunen må ta dommen i Hålogaland lagmannsrett til etterretning og må bedre personalpolitikken.

Foto: Stian Strøm / NRK

Mener noen må gå

Bengt Runar Strifeldt er imidlertid tydelig på at fylkeskommunen ikke kan gjøre slikt ustraffet.

– Det er nærliggende å stille spørsmål om de som har kjørt denne saken som er i systemet over han, om de kanskje bør se på andre ting å gjøre, sier Strifeldt.

Rektor ved Alta videregående skole, Inger B. Persen, sier til Finnmark Dagblad at saken er skadelig for skolens omdømme og at ting skulle ha blitt gjort annerledes. Persen mener det er opp til fylkesrådmannen om noen må forlate sine stillinger, på bakgrunn av saken mot den ansatte.