NRK Meny
Normal

450 skiløpere kjemper om å bli nordnorsk mester

Denne helgen arrangeres nordnorsk mesterskap i langrenn i Alta. Mens atletene sliter i løypa, er det mye annet som må til for at arrangementet skal gå rundt.

NNM 2016

Nesten 500 langrennsløpere fra Nord-Norge er samlet til nordnorsk mesterskap i Alta i helga.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Fredag startet nordnorsk mesterskap i langrenn i Kaiskuru. Rundt 450 langrennsløpere fra hele Nord-Norge har meldt sin ankomst, og stemningen var upåklagelig hos både deltagere og tilskuere.

Men det skal mer til enn flere hundre skiløpere for å få til et så stort arrangement.

Smørehjelp må til

Inne i smøreteltet jobbes det på spreng. Ove Andreassen fra Fjell Skilag i Sør-Troms tror riktig smurning kan bli viktig i år.

– På slikt føre kan smurningen ha veldig mye å si. For dem som har gode ski kan det nok være relativt likt, men det kan fort være mulig å smøre seg litt bort, sier han.

Fjell Skilag har 15 skiløpere med, og så langt er de svært fornøyde med arrangementet. Både løyper og fasiliteter er i høy kvalitet, er tilbakemeldingen.

Smøreteltet

Ove Andreassen (i midten) fra Fjell Skilag gjør klar de siste forberedelsene før rennstart i smøreteltet.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

– Hva slags smurning skal til for å vinne?

– Det er nok mange varianter som kan brukes, men en kombinasjon av topping og en struktur som fungerer er vinneroppskrifta i dag, sa Andreassen før rennstart fredag.

Ivrig heiagjeng

Ved løypa står tre entusiastiske damer og følger med. De er fra Lyngen/Karnes IL, og har allerede fått en nordnorsk mester.

– Vi har tre jenter ute i løypa akkurat nå, og har en nordnorsk mester allerede, Oda Isaksen. Nå er vi spent på de tre neste jentene, og en gutt, sier de.

Heiagjeng NNM

Heiagjengen fra Lyngen/Karnes er på plass.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

De har planer om å heie på flere enn sine egne under NNM.

– Han Finn-Hågen Krogh fra Alta heier vi på. Han er kjempegod til å gå på ski, og en kjempefin fyr. Han gjør en kjempefin figur for Nord-Norge, sier de.

Entusiastisk løypepatrulje

I knallgule refleksvester og med ski på beina fyker løypepatruljene gjennom løypene før neste renn starter. Kristian og Eirik er to av dem som jobber for at de som konkurrerer skal få gode løypeforhold.

– Vi går løypa slik at den er opptråkket, så alle får like god gli. Dette blir fjerde og siste gangen for i dag.

De syns det er kult at de får gå i løypene før de andre, selv om de ikke skal konkurrere. Men de skal følge nøye med på sidelinja.

– Etterpå skal vi heie.

– På hvem da?

– Finn-Hågen Krogh.

Løypepatrulje

Her går løypepatruljen i front for å gå opp sporet før starten. Dette for å gi alle deltakerne best mulige spor.

Foto: Sara Beate Eira

Den store helten dukket dessverre ikke opp til start under fredagens NNM. Krogh var blitt forkjølet etter deltakelse i verdenscupavslutningen i Ski Tour de Canada.

Lørdag var Krogh påmeldt 30 kilometer klassisk, men heller ikke der stilte han til start, skriver iFinnmark.

Søndag avsluttes mesterskapet med stafett.