Inge begynner, som han så ofte gjør, med å skjære løk. Løken legger han i marinade sammen med oppkuttede gulerøtter. Så heller han litt rødvin over.
Inge har ei reinsdyrsteik på halvannet kilo, som han skal tilberede som braissert reinsdyrsteik.
- Jeg legger steika i ei form, og heller marinaden over. Du kan gjerne legge den i en steikepose og vende den litt. Reinsdyrsteika skal stå i marinaden i 24 timer, forteller Inge.
Marineringstips
Inge har brunet steika på begge sidene, og tilsatt marinaden. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Inge har et tips når du lager marinade:
- Marinade skal aldri inneholde salt. Du kan godt ha i pepper, men når du bruker salt så starter du en grave- og speke-prosess. Mange av ferdigmarinadene inneholder salt, men det synes jeg er helt på trynet, sier Inge.
Steiking
Reinsdyrsteika er klar til steiking, og Inge varmer panna godt før han starter steikinga. Du kan også bruke ei jerngryte til dette.
- Det er viktig at panna er skikkelig varm slik at du får stengt porene i steika. Jeg har i litt olje, og legger steika oppi panna. Nå skal jeg brune den godt på hver side, og nå kan vi godt ha på litt salt.
Koking
Når reinsdyrsteika er brunet på begge sidene, slår Inge over marinaden med grønnsakene. Dette skal kokes inn til alkoholen fordamper. Da er bitterheten kokt bort, og kryddersmaken i rødvinen kommer sterkere fram.
Krafta skal brukes til saus. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
- Nå heller jeg over litt vann og koke det opp. Jeg har fortsatt steika i steikepanna, men jeg legger litt aliminiumsfolie over og setter hele panna inn i steikovnen. Dette kan stå i ovnen på 100 grader i 10-12 timer, eller du kan sette ovnen på 150 grader i 3-4 timer.
Når kjøttet er ferdig, tar Inge det ut av ovnen og pakker den ut av folien.
- Nå ha vi kokt kjøttet i kraften, og all den gode smaken ligger i panna. Nå skal kjøttet hvile, mens vi skal lage saus av kraften, forteller Inge.
Som tilbehør lager Inge og Tron kålstuing, og til dessert serverer de vintergrøt av tyttebær.
Reinsdyrsteik med kålstuing, gulerøtter og sjampinjong. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Innslaget ble laget av Tron Soot-Ryen, og sendt i Norgesglasset 23.08.05.
Norgesglasset NRK P1