Nordvestlandet kan takke baskiske hvalfangere som dro lenger og lenger ut etter hvalen for sin velstand. Disse fiskerne oppdaget de rike torskefeltene ved Newfoundland på slutten av 1400-tallet, - før Columbus oppdaget Amerika, og lærte seg å salte torsken. Vi nordmenn hadde fram til da bare tørket den. Metoden kom til Norge med en nederlender på slutten av 1600-tallet, og Kristiansund ble klippfiskhovedstaden, men ble i seinere år utkonkurrert av Ålesund.
Inge har vannet ut klippfisken og gitt den et lite oppkok. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Inge har vannet ut klippfisken og gitt den et lite oppkok. Tron river opp salaten i små biter mens Inge kutter opp litt rødløk og tomat.
- Nå river jeg opp klippfisken og legger i ei skål. Så tilsetter jeg løk og tomat, oliven og kapers. Litt pepper og salt, selvfølgelig, og en del olje og eddik. Pass på at det ikke blir for mye, for det er mye væske i tomatene. Til slutt justerer jeg dette med litt sukker, forteller Inge.
- Nå mangler vi bare noe å tygge på, så jeg karamelliserer noen valnøtter. Jeg smelter litt sukker i ei panne, og strør noen valnøtter oppi. Kombinasjonen av det salte, sure og søte gir en fantastisk god smak.
Inge blander nøttene i klippfisksalaten, og den er ferdig til servering.
Klippfisksalaten er servert. Vel bekomme! Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Innslaget ble laget av Tron Soot-Ryen, og sendt i Norgesglasset 22.08.05.
Norgesglasset NRK P1