NRK Meny
Normal

Turid Helene Aspelund (73)

”Jeg forsto ikke hvorfor jeg som ung jente, måtte sove en og en halv time etter jobb.”

Turid Helene Aspelund
Foto: Privat

ARBEID

Turid Helene Aspelund begynte å jobber som tannlegeassistent som 16-åring i Stavanger. Hun jobbet i åtte år på en skoletannklinikk der store mengder kobberamalgam ble brukt.

Her kokte hun kobberamalgam på et lite rom uten ventilasjon. Det ble deretter håndtert uten hansker eller annet beskyttelsesutstyr.

SYKDOM

Etter kort tid i jobb får Turid Helene Aspelund følgende symptomer: hun blir utmattet, kvalm, svimmel og får angst og depresjoner.

Turid Helene Aspelund

Turid Helene Aspelund som 23-årig brud i 1960.

Foto: Privat

”At jeg glemmer ord nå når jeg er blitt gammel er kanskje ikke så rart, men jeg syntes det var så flaut da jeg var ung. Jeg var redd folk skulle tro jeg var dum.”

Det utviklet seg med nedsatt førlighet i bena, kvalme og oppkast, hun sto fast på ord, fikk dårlig hukommelse, diaré, søvnproblemer og høy blodtrykk.

”Jeg er nå så dårlig i bena at jeg nesten ikke kan gå, og jeg er så redd for å havne i rullestol.”

UTREDNINGER OG NAV

Aspelund har vært til utallige undersøkelser og utredninger, uten at hun har fått en diagnose.

”Jeg har drevet et utmattende arbeid med å finne tak i alle mine gamle legejournaler og utredninger. Jeg har gjort dette for at de skal se at jeg har vært syk helt fra 50-60-tallet.”

Den siste utredningen hun har vært på, var ved yrkesmedisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus i 2009. Der konkluderte de med at det ikke var sannsynlig at sykdommen til Aspelund skyldes kvikksølvet hun var eksponert for i sitt arbeid.

NAV i Sauda avslår i mai 2010 Turid Helene Aspelunds krav om å få godkjent sin sykdom som yrkessykdom.

Hun har nå fått advokat som hjelper henne med å anke dette vedtaket.