Etter at NRK Brennpunkt begynte å etterlyse disse skriftene, innrømmer nå Schøyen at han ble klar over dette allerede i 1998. Trolig dreier det seg om i alt seks skriftstykker som stammer fra Nasjonalmuseet.
Skriftene i Journal Asiatique

Sylvain Leví og Journal Asiatique i 1932
Ingen vet når disse skriftene forsvant fra nasjonalmuseet, men det er grunn til å anta at de stammer herfra, fordi den franske forskeren Sylvain Leví publiserte bilder av skriftene i Journal Asiatique i 1932. Og det er disse to skriftene som nå er funnet igjen i Schøyensamlingen og som Schøyen vil levere tilbake.
Silkevei-museer
Nasjonalmuseet i Kabul var tidligere kjent som et av de store Silkevei-museer, men gjentatte kriger har gjort at over 70 prosent av samlingen er enten stjålet eller ødelagt. Schøyen skrev den 7. juli 2004 et brev til museet og tilbød seg å levere to skrifter tilbake.
Taliban i hælene
I 2001, altså tre år etter at de oppdaget tyvegodset fra Nasjonalmuseet, fortalte forskerne og Schøyen at skriftene ble reddet ut av Afghanistan under dramatiske omstendigheter av noen buddhistiske flyktninger med Taliban i hælene.
Professor Jens Braarvig ved Universitetet i Oslo som

Professor Jens Braarvig
leder en internasjonal forskergruppe som studerer og katalogiserer Schøyens samling, sier det ikke var aktuelt å levere dette tilbake tidligere ettersom Taliban styrte i Afghanistan. De ville bare ha ødelagt skriftene.
Safe-house i Sveits
FN-organisasjonen UNESCO har tatt høyde for slike trusler, og har etablert et såkalt safe-house i Sveits for afghanske antikviteter og kunstskatter. Disse gjenstandene skal returneres til Afghanistan når freden har fått sterkere fotfeste. Braarvig mener at gjenstandene har bedre av å bli oppbevart i Norge, framfor i Sveits. Uten at han kan dokumentere noe, forteller han at det ryktes at flere av gjenstandene som er sendt til Sveits, er forsvunnet og dukket opp i antikvitetsmarkedet igjen.