Paulus' brev til romerne kan bli ditt

Et 1800 år gammelt eksemplar av Paulus' brev til romerne kan bli ditt når deler av Schøyen-samlingen selges på Sotheby's. – Gi det heller til oss, ber forskere.

Fra Schøyen-samlingen

For i underkant av 2 millioner kroner kan et 1800 år gammelt eksemplar av Paulus brev til Romerne bli ditt.

Martin Schøyen

Martin Schøyen

Foto: Scanpix

De 60 tekstene fra Schøyen-samlingen, som er til salgs hos auksjonshuset Sotheby's, er del av verdens største private samling historiske skrifter.

Selges for å betale formuesskatt

Salget ansees som litt av en begivenhet på området. Samlingens eier, den norske mangemillionæren Martin Schøyen, selger blant annet fordi han må betale formuesskatt.

– Det er stimulerende til å kunne bidra til en slik kulturbegivenhet, samtidig som det er frustrerende å måtte selge fra samlingen en gang iblant, bare for å betale formuesskatt og forsikringspremier og andre driftsomkostninger for samlingen, sier han til NRK.

Det er første gang i sin historie at Sotheby’s kan arrangere et palaeografisalg, eksempler på skrift fra antikken og middelalderen.

Blant tekstene er flere eksemplarer av Paulus' brev til Romerne. Ett av dem er fra 200-tallet og skrevet på gresk, et annet er skrevet på syrisk på dekorert velin fra 5. eller tidlig 6. århundre.

Ingen av brevene er det originale brevet.

– Gi samlingen til forskere

Anastastia Maravela er førsteamanuensis i gammelgresk og latin ved Universitetet i Oslo. Hun har viet livet til å tyde gamle skrifter. Nå beundrer hun auksjonshuset Sotheby's nattkatalog med antikke skrifter – noen av dem til flere millioner kroner per stykk.

– Wow! Han har mye rart her. Det er nesten bare private som har råd til dette, sier Maravela.

Schøyen-samlingen teller over 13.500 tekststykker fra 5000 år med verdens skrifthistorie. I tillegg finnes andre kulturhistoriske ikoner i samlingen, blant annet en ring som har tilhørt Tut-ankh-Amon.

Samlingen er verdt anslagsvis 850 millioner kroner og består av 13.500 dokumenter. Maravela skulle ønske at dokumentene ble gjort tilgjengelige for forskningen i stedet for å bli værende på private hender.

– Dokumenter er veldig interessante for antikkhistorikere. De forteller mye om folks hverdagsliv, sier hun.

Reddet kulturskatter fra Taliban

I 2001 fortalte Schøyen om hvordan han hadde reddet verdifulle kulturgjenstander fra Talibans ødeleggelser i Afghanistan.

NRK Brennpunkt fortalte imidlertid at deler av samlingen kom annetstedsfra. Siden har vi hørt at Schøyen har vært i klinsj med myndigheter og museer i flere europeiske land, som hevder sin rett til deler av Schøyenssamlingen.

Når det gjelder de 60 tekstene som skal selges hos Sotheby's ser det ikke ut som det ligger an til nye slike konflikter.

– Jeg har bare tatt noen stikkprøver. Det er en stor samling og en stor katalog, sier, Sier Leif Pareli, leder i norsk ICOM – som er en museumsorgansisajon tilknyttet UNESCO. Han deler Anatasia Mravelas syn på at dokumentene fortjener å komme offentligheten til gode.

– Rent prinsipielt ønsker vi at mest mulig av kulturarv skal være tilgjengelig for allmennheten.

Martin Bodmer

Sveitsiske Martin Bodmer (1899 – 1971) begynte å samle på sjeldne bøker da han var 16 år, og dedikerte sitt liv til å skape et ekstraordinært bibliotek for verdenslitteratur i Köln.

I samlingen hans finnes blant annet den opprinnelige utgaven av Grimms eventyr og originale utgaver av Don Quixote og Faust. Bodmer fikk laget et forskningssenter og donerte samlingen sin til denne.

– Hvorfor kunne ikke Martin Schøyen gjøre noe sånt?, sier Anatasia Mravelas avslutningsvis.

Selges i juli

10. juli går deler av Schøyen-samlingen under hammeren på Sotheby's i London.

Schøyen har ikke villet la seg intervjue utover e-postkorrespondansen ovenfor, men har sendt en skriftlig kommentar til NRK. Den kan du lese i sin helhet her:

Kulturstrøm

  • Fikk pris for mest spilte låt

    Caroline Ailin får den gjeve Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt i 2020 – fordi hun er en av låtskriverne bak Dua Lipas «Don't Start Now», som i fjor ble nominert til en Grammy. Det er tredje gang at Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt deles ut.

    LAGET MONSTERHIT I USA: Norske Caroline Ailin Furøyen i toppen av listene i USA med Dua Lipa