Hopp til innhold

Råest bak rattet

Lars Ola var et mirakel unna å bli drapsmann. Han kunne drept seg selv og fire andre.

Lars Ola Rindseter fra Otta

Lars Ola Rindseter ville være råest bak rattet. Istedenfor ble han nesten drapsmann, og måtte i fengsel etter bilulykken der vennene hans ble skadd.

Foto: Brennpunkt / NRK

Lars Ola Rindseter hadde hatt lappen i knappe to måneder. Han var på fest på Lalm. Ved midnatt var det noen som fikk lyst på nattmat. Lars Ola kunne kjøre. Han var edru og hadde bil, en kjapp Audi A6.

Droppet belte

Stemningen var god. De satte avgårde mot Otta, tre i baksetet, to foran. De droppet å feste sikkerhetsbeltene. Det er for stramt og ubehagelig.

Forholdene var perfekte for en tur. Lite trafikk, tørr asfalt og rette strekk. Lars Ola fikk opp farten.

Det store er å ta den lille svingen i høyest mulig fart.

– Det er det som er en bragd, sier Lars Ola. – Da er du kongen på haugen. Da viser du at du er råest bak rattet, at du har den råeste bilen.

Det gikk fort. På det rette strekket før svingen var Lars Ola oppe i nærmere 200 kilometer i timen, i hvert fall 170 km/t.

Det ble for fort. Lars Ola klarte ikke svingen. Bilen fór som et prosjektil over 150 meter i lufta, sneiet tretoppene og smalt i elva. Tre av passasjerene ble kastet ut av bilen.

Fengsel og bot

Lars Ola forteller sin historie til Brennpunkt uten å legge fingrene imellom. Han ble dømt til 100 dagers fengsel, 50.000 kroner i skadeerstatning til en av passasjerene og fratakelse av førerkortet i to og et halvt år.

Det eneste som er utypisk med historien om Lars Ola og unge menn som havner i en slik ulykke, er at ingen ble drept, og at han ikke hadde alkohol i blodet. Brennpunkt er med Lars Ola i fengselet og sammen med rånevennene på Otta.

Verstinger

Unge menn er trafikkdødens verstinger. De utgjør en unormal stor del av ulykkene på veiene.

Mange forsøker å finne ut hvorfor det er slik, og hva som kan gjøres for å hindre disse ulykkene.

Noen mener det er logisk; Bilene er laget for fart. At det å si til en ung mann at han skal dempe farten er det samme som å gi alpinski til en unggutt og be han ploge hele veien ned.

Andre mener at mannehjernen søker farer og ikke greier å vurdere risiko før de er over 25 år gamle.

Mindre frihet, mer trygghet

Atter andre mener at den personlige friheten er hellig. Bil er frihet. Du kjører hvor du vil, når du vil, med hvem du vil. Og så fort du vil. Du bestemmer om du skal bry deg om fartsgrensene. Du vurderer risiko. Det er din frihet.

I Brennpunkt viser fagfolk til flere tiltak for å stoppe verstingene i trafikken; Mer politikontroll og overvåkning, innføring av teknologi som fartssperre, adferdsregistrator og alkolås og graderte førerkort. For de unge mennene betyr dette blant annet begrensinger på å kjøre i helgene, om natten, med passasjerer.

Lars Ola er i dag positiv til flere av disse løsningene. Men lidenskapen for bil gir han ikke slipp på. Han kjøpte sin første bil som 12-åring, en boble. Nå eier han tre biler, alle er Volvo, bilmerket han har tatovert på ene leggen og skrevet inn på det norske flagget som henger i vinduet hjemme på Otta.

Nettmøte etter sending

Lars Ola på Otta

Lars Ola Rindseter råner fortsatt sammen med kompisene på Otta, blant dem Joakim Eide Dahl, som fikk store indre skader i ulykken.

Foto: Brennpunkt / NRK

Etter Brennpunktsendingen stilte Lars Ola Rindseter opp i nettmøte sammen med seniorforsker Dagfinn Moe ved SINTEF, som har forsket på ungdom og risikoadferd i trafikken.

Mange lurte på om tilbud om kjøring på sikker bane kan føre til at unge sjåfører får tilfredsstilt fartssuget sitt.

– Det å kjøre på bane kan være en hjelp. Men da må det være et pedagogisk opplegg med topp lærere. Det å rase fra seg på bane er ikke løsningen, sier Dagfinn Moe.

Lars Ola Rindseter fikk mange spørsmål omkring ulykken som nesten tok livet av vennene hans. Flere lurte på om folk i hjemmemiljøet hans har begynt å kjøre mer forsiktig i kjølvannet av ulykken:

– Dessverre er det fortsatt noen som fortsatt råkjører. Men det har roet seg betraktelig! Det som er synd, er at det er nesten tre år siden det skjedde. Folk begynner å glemme det.