Hopp til innhold

Innleide NAV-leger tjener millioner på å skrive spesialisterklæringer

Leger skriver spesialisterklæringer på samlebånd for NAV, og tjener millionbeløp på oppdragene. Det viser en oversikt Brennpunkt har laget.

NAV-logo

Dersom du søker hjelp fra NAV, kan saken din bli vurdert av innleide og ansatte leger. NAV betaler dem store summer for å skrive erklæringer, men har ikke fullstendig oversikt over hvem de er.

Foto: NRK

En av NAVs mest brukte leger skrev over 1000 psykiatriske erklæringer i fjor, og tjente tre millioner kroner.

NAV bruker både innleide og ansatte leger i sin saksbehandling. Totalt dreier det seg om over 750 leger.

Brennpunkt har kartlagt alle disse legene, og kan dokumentere at NAV ikke har full oversikt over hvem de er, hva de er spesialister i, og hvor mye de er brukt.

Skutt i foten

Pål Løken har i snart ni år vært en innbringende mann for NAV sine innleide spesialister. Det samme har Roald Busch, som i syv år har kjempet for å få godkjent sine lungeproblemer som yrkessykdom .

– Jeg har så mange spesialisterklæringer at jeg knapt husker dem alle, sier Pål Løken til NRK Brennpunkt.

For 20 år siden ble han skutt i foten, og en omfattende operasjon gjorde at han unngikk amputasjon. Det ble smertefullt å gå, men Løken ønsket likevel å jobbe.

– Ja, jeg synes jeg var for ung til å gi meg. Jeg vil jo helst jobbe nå også, men det er umulig, sier Løken.

I tillegg til sterke smerter sliter han med dårlige knær som følge av feilbelastning, og han har også hatt tre alvorlige blodpropper. For ni år siden søkte han om uføretrygd.

Saken fortsetter under bildet!

Pål Løken

Pål Løken har i flere år vært en innbringende mann for NAV sine innleide spesialister.

Foto: Brennpunkt / NRK

Løftet bruskasse – fikk avslag

I løpet av disse ni årene har NAV sendt ham til en rekke spesialister. De første fire spesialistene gikk inn for uføretrygd. NAV fortsatte likevel å sende ham til nye spesialister.

Etter at tre psykiatere, minst én psykolog og en ortoped hadde vurdert saken hans, endte Pål Løken opp hos en av de hyppigst brukte ekspertene til NAV. Her måtte han gjennom ulike tester.

– Jeg løftet en bruskasse, syklet på ergometersykkel og knøt skoene mine, sier Løken til NRK.

Etter 20 minutter konkluderte spesialisten med at Løken ikke oppfylte kravene til uføretrygd. Dette året tjente denne spesialisten over en million kroner på spesialistoppdrag for NAV.

God butikk

Legene i Pål Løken sin sak er ulike spesialister som NAV har personlige avtaler med. Ofte har disse legene fulltidsstillinger i helsevesenet, noe som innebærer at arbeidet med å skrive erklæringer for NAV er en tilleggsjobb.

Brennpunkt ba om en nøyaktig oversikt over hvem disse spesialistene er, hvor mange erklæringer de har avgitt i året, og hva de har tjent på dette arbeidet. NAV fortalte oss at de har full oversikt over dette, men da vi mottok listen, viste det seg at den var ufullstendig og at flere leger manglet.

Brennpunkt har nemlig fått 73 seertips om saker som omfatter leger som jobber for NAV, og mange av disse legene dukket ikke opp på listen fra NAV.

Etter å ha etterlyst de manglende legene, viste det seg at flere av dem leverer faktura på papir, ikke elektronisk. Papirfakturaer blir ikke registrert i det ordinære datasystemet, og derfor dukket ikke disse legene opp på NAV sin oversikt.

NAV brukte tre måneder på å finne informasjonen om legene som manglet på listen. Denne informasjonen avdekket at de manglende legene er blant dem som har flest oppdrag NAV, og tjener aller mest.

Disse legene har fra et par hundre til over tusen oppdrag i året, det vil si over tre erklæringer hver eneste dag, året rundt. Legene får et honorar for hver sak, som skal dekke inntil to timers arbeid med erklæringen. Dersom legen arbeider utover to timer med en erklæring får de ekstra betalt.

Yngvar Åsholt

Yngvar Åsholt, assisterende direktør i NAV.

Foto: Brennpunkt / NRK

På dette arbeidet har legen som har tjent mest fått utbetalt over tolv millioner kroner av NAV, fra 2006 og frem til idag.

NAV vedgår at de ikke har hatt en sentral oversikt over disse legene, men viser til at det enkelte fylke har hatt kontroll med hvilke spesialister de bruker.

– Jeg har ingen grunn til å tro at disse erklæringene ikke er gode nok, sier assisterende direktør i NAV, Yngvar Åsholt.

Vil allikevel vurdere ordningen

Etter at Brennpunkt i fjor høst rettet søkelyset mot bruk av leger i NAV, har etaten jobbet med denne problemstillingen.

– Det er uheldig at det kan reises spørsmål om erklæringene, og derfor vil vi vurdere denne ordningen på enkelte områder, sier Åsholt.

Han informerer om at NAV fremdeles vil være avhengig av private spesialister, men at de også er i dialog med helseforetakene om å kjøpe flere slike tjenster fra dem.