Hopp til innhold

Jakter tvilsomme kontrakter

Flere kilder forteller om at østeuropeiske langtransportsjåfører arbeider for svært lav lønn og får bonus hvis de skaffer sin egen diesel.

Langtransport

Langtransportsjåfører på en populær hvileplass i Sverige. Sjåførene på bildet er ikke involvert i kontraktsaken.

Foto: Rune Andersen / Sjåførenes Krav

– Det ble observert mangler ved en polsk trailer i en internkontroll, og sjåføren avslørte selv sin arbeidskontrakt.

Svein Ove Vetrhus

Transportkonsulent Svein Ove Vetrhus forteller om en kontrakt med elendig lønn og insentiv for å stjele diesel.

Det forteller Svein Ove Vetrhus, daglig leder i Transportkompetanse Haugesund AS, Han er leid inn for å rydde opp, og vil derfor ikke avsløre hvem kunden hans er, eller om det finnes flere slike kontrakter i det samme transportselskapet.


– Men jeg tolker kontrakten slik at det dreide seg om motivering og premiering av tyveri av diesel.

Vetrhus tror kontrakten er langt fra enestående.

– Nei, jeg tror det er flere, og jeg tror omfanget er større enn det mange ønsker å se og ønsker å forstå. Han forteller at oppdrag blir solgt for 20-30 prosent under det som er kostpris for mange norske transportselskap.

– Da vet vi at de må ta gevinsten fra en annen plass, for eksempel diesel, lønninger og eventuelt at de har mindre fokus på å ha utstyret i tilfredsstillende stand. Det koster mye penger i dag, sier Vetrhus.


Kjenner til «dieselkontraktene»

Robert Aksnes

Jridisk direktør i Norsk Lastebileierforbund, Robert Aksnes, bekrefter at det er avdekket flere tvilsomme kontrakter.

Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN

Juridisk direktør i Norsk Lastebileierforbund, Robert Aksnes bekrefter at det er avdekket flere kontrakter der utenlandske sjåfører får en lav lønn og en bonus for å skaffe sin egen diesel.

– Ja sånne kontrakter har jeg hørt om fra flere hold. Jeg tror nok helt klart at de eksisterer og at de ikke er uvanlige.

Aksnes har hørt om slike kontrakter over flere år gjennom medlemsbedriftene, som igjen har fått dette opplyst av sjåfører som har slike kontrakter.


Stort selskap på toppen

Svein Ove Vetrhus vil alså ikke opplyse navnet på firmaet der kontrakten ble avdekket.

– Det jeg kan si er at speditøren – den øverste bestilleren i kjeden der kontrakten ble oppdaget - er et stort internasjonalt firma som opererer i de fleste av verdens land,

Selskapet skal være en av de fem største internasjonale samlasterene eller speditørene som er i Norge.

Vetrhus vet ikke om den store speditøren på toppen er klar over at det er oppdaget en kontrakt lenger ned i kjeden, der sjåføren skal ha fått bonus for å skaffe seg drivstoff.

– Ofte er det snakk om flere ledd i denne kjeden, det betyr at transportøren gjerne er innleid som andre og tredje underleverandør, sier han. Kunden til Vetrhus var en transportør for en sånn type samlaster.

Denne kontrakten er en del av et større kontraktskompleks der det er en stor speditør på toppen, og mange underleverandører. Det er derfor mange ulike kontrakter. Til sammen blir det store summer. Totalkontrakten går over flere år og er verdt opp mot en milliard kroner ifølge Vetrhus.


Kjenner ikke til det

Tom Rune Nilsen

Tom Rune Nilsen, administrerende direktør i NHO Logistikk og transport, tror ikke de store selskapene kjenner til skandalekontraktene.

Foto: Heidi Christine Lund / NHO

– Jeg tror ikke at de store speditørfirmaene kjenner til saken. Så jeg tror ikke noen av disse kan være involvert i det, sier Tom Rune Nilsen. Han er administrerende direktør i NHO Logistikk og transport, som organiserer de store speditørene.

– De har et regelverk, de utsetter seg for å få sparken på dagen.

– Hva synes du om at en polsk sjåfør som har kjørt i Norge skal ha fått 180 kroner dagen?

– Dette er kanskje folk som ellers ikke får kostnader i Norge og kan ta med seg pengene ut, da kan det godt tenkes at dette er noe man kan leve på i et annet land.

– Hvordan tolker du at han skal få en bonus for å skaffe seg sitt eget drivstoff?

– Jeg er advokat og vet at ting kan forstås på forskjellig måte. Det kan hende at man ber om at noen skal stjele det er selvfølgelig en tenkelig måte å tolke det på, men for meg er dette uklart, sier Nilsen

NRK har vært i kontakt med toppledelsen eller informasjonsansvarlig hos de ti største internasjonale speditørene i Norge. Flere har holdt interne møter og kontaktet underleverandører, men alle sier at de ikke kjenner til dieselkontrakten.

Vi vet heller ikke om speditøren det gjelder er informert om at det skal finnes en slik kontrakt lenger ned i kjeden.

I tillegg har NRK snakket med ledelsen i over 60 store og små norske transportselskaper som kan ha vært en del av kjeden. Noen blir overrasket over at det finnes slike kontrakter, mens andre sier det er som forventet .

Omfattendene dieseltyveri


Tyveri av diesel har blitt et økende problem, og både i Norge og Sverige har flere dieseltyver blitt tatt på fersk gjerning.

LES OGSÅ: Dieseltyver tapper tanken

Håkan Carlsson

Håkan Carlsson i Gøteborgpolitiet leder EUs satsing mot lastetyverier. Han tror dieselstjeling er en følge av at mange sjåfører har elendig lønn.

Foto: Gøteborgspolisen

Poliskommissarie ved politiet i Gøteborg, Håkan Carlsson er leder for EU-prosjektet Prevention of cargo crime.

– Det er klart at stjeler man diesel så selger man jo den og får betalt for den, eller så kjører man sin egen bil på den dieselen man stjeler, sier han.

Carlsson kjenner ikke til kontrakter der sjåfører får bonus for å skaffe seg diesel selv, men tror mange av tyveriene er organisert:

– Når de kommer hjem til transportøren sin kan de presentere kvitteringen på sin egen diesel og så får de betalt.

Ferske tall fra politiet viser at det ble stjålet 4,6 millioner liter diesel fra lastebiler og faste tanker i Sverige. Og politiet tror mørketallet er stort.
Det finnes ikke en tilsvarende statistikk i Norge, men politiet opplever at dieseltyveri er et stort og et stadig økende problem.

Carlsson Sier til NRK at tyveriene ofte er et resultat av at sjåførene ikke kan leve av lønnen de får.

– Mange tjener så dårlig at det de ikke har råd til å kjøpe mat eller betale for en parkeringsplass der det er toalett og dusj. Det stjeles en hel del, og kan være en måte å utvide en altfor lav inntekt på, sier han.