NRK Meny
Normal

Bodil Trones (64)

”Jeg har mang en gang skjemtes på grunn av risting i armene. Noen trodde jeg var alkoholiker, andre trodde jeg hadde nerveproblemer.”

Bodil Trones
Foto: Privat

ARBEID

Bodil Trones jobbet som tannlegeassistent fra 1965 til 1986, da hun ble halvt uføretrygdet. Hun ble 100% uføretrygdet i 1991.

Som 19-åring begynte Trones i sin første jobb. Frem til da hadde hun vært helt frisk. I mange år jobbet hun med kvikksølv, både kobberamalgam og vanlig amalgam. Klinikkene hun arbeidet ved var små og uten ventilasjon, og kobberamalgamen ble kokt og håndtert uten beskyttelsesutstyr. Når hun laget vanlig amalgam var det mye søl, med perler av kvikksølv i lokalet.

”Jeg gikk ut av handelsskolen med gode karakterer. Ble tilbudt jobb i bank gjennom skolen, da de plukket ut beste elev. Jeg takket nei, noe man kan angre grovt på. Fordi jeg fikk jobb innen tannhelse, ødela jeg egen helse.”

SYKDOM

Etter kort tid i jobb får Bodil Trones følgende symptomer: svimmelhet, hodepine, styrtblødninger fra underlivet og nesen, vekttap, hukommelsesproblemer, skjelvinger og hun ble utmattet og falt om på jobb.

”Jeg hadde svært god hukommelse på den tiden, men etter kort tid begynte ting å gå svært galt."

Sykdommen utviklet seg med nedsatt førlighet i bena, smerter i leddene på fingrene og en epilepsi-diagnose uten påvist skade på hjernen. Hun har nå sluttet på epilepsi-medisinen hun har gått på i 40 år, og har ikke lenger anfall.

Trones har vedvarende symptomer.

UTREDNINGER OG NAV

Bodil Trones har vært til utredning for kvikksølvforgiftning både ved Rikshospitalet og ved Sykehuset Østfold i Fredrikstad.

Da hun var til utreding på Rikshospitalet ble det i følge Trones stilt spørsmål ved hvor mange menn hun hadde hatt, og hennes moral i forbindelse med dette. Hun reagerte på at dette skulle ha noe med kvikksølvforgiftning å gjøre.

Det ble også lagt vekt på en liten hjernerystelse hun fikk da en ytterdør blåste i hodet på henne som ung. Legene konkluderte med at det ikke var sannsynlig at hennes sykdom skyldes kvikksølvforgiftning, det kunne like hjerne være ytterdøren sin feil.

”De sier også nå at min sykdom kan skyldes min høye alder, men jeg har jo vært syk helt fra jeg var ung.”

NAV avviste dermed hennes krav om erstatning i 2009.