Hopp til innhold

Barn på oppsigelse

Over 2000 fosterhjemskontrakter ble avsluttet i fjor, viser tall NRK Brennpunkt har hentet inn. Omsorgen for fosterbarn kan sies opp med tre måneders varsel.

Barnevern
Foto: Scanpix / SCANPIX

— Jeg visste ikke at det å være fosterforeldre var et lønnet oppdrag før jeg fant oppsigelsen de skulle sende til barnevernet, sier et tidligere barnevernsbarn til NRK Brennpunkt.

Usikker framtid

Fosterbarn kan aldri være sikre på at de får bli boende i fosterhjemmet barnevernet har plassert dem i. Fosterhjemsavtalen er en kontrakt med barnevernet som kan sies opp av begge parter.

— Det var utrolig vondt å oppdage at jeg var oppsigelig. Følelsen av å være sviktet har fulgt meg hele livet. Jeg har fortsatt store problemer med å ha tillit til andre og knytte meg til dem, sier den anonyme kvinnen, som i dag er 25 år gammel.

Undersøker ikke hvorfor

Minst 2400 fosterhjemskontrakter opphørte i fjor, viser en telling Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har gjort for NRK Brennpunkt. Tallet kan være høyere, fordi ikke alle kommuner rapporterer inn tallene.

Bufdir kan ikke gjøre rede for hvor mange opphør som skyldtes at fosterforeldrene eller barnevernet sa opp kontrakten, eller at barna kom tilbake til biologiske foreldre.

– Vi trenger bedre kunnskap om årsakene til at en fosterhjemsplassering fungerer dårlig og hvorfor fosterhjemmet opphører av den grunn, sier direktør i Bufdir, Ann-Marit Sæbønes.

Informasjon om hvorfor en fosterhjemsplassering må avvikles ligger på hver enkelt sak, men finnes ikke i noe nasjonalt register. Det pågår et arbeid for å få en mer systematisert oversikt også over årsaker til at fosterhjemsplasseringer må avvikles.

Sier opp barnevernkontrakt

Den vanligste grunnen til at barnevernsbarn må flytte er at fosterforeldrene sier opp kontrakten med barnevernet. Det går frem av en forskningsstudie som ledes av professor Toril Havik ved Unifob Helse i Bergen. Ingen vet sikkert hva årsaken er til oppsigelsene.

Trenger fosterforeldre

Fosterforeldre er mangelvare. Siste telling viser at rundt 600 barn i hele landet venter på fosterhjem, trass i årlige rekrutteringskampanjer fra Bufdir.

Når NRK Brennpunkt får være til stede på et av rekrutteringsmøtene til Bufdir Region Vest i Bergen er omkring 15 potensielle kandidater møtt frem.

— Hvor sikre kan vi være på å få beholde barnet, hvis vi velger å bli fosterforeldre? spør ett av de fremmøtte parene. Svaret er at det kan de aldri være sikre på.

– Hovedmålsettingen i alt arbeid barnevernet gjør er at barna skal tilbake til sine biologiske foreldre så snart det er mulig, svarer møtelederen.

Sterke foreldrerettigheter

Barnevernsloven sier at barna skal tilbake til foreldrene så snart det er mulig. Denne muligheten holdes åpen hele barndommen. Hvert år kan foreldrene gå til fylkesnemnda og kreve barna tilbake. Kravet kan reises et ubegrenset antall ganger.

Derfor kan ingen fosterforeldre love barna å være der for dem bestandig. Både fosterforeldrene og barna må leve med en varig usikkerhet om fremtiden.

Svært få hjem igjen

Målet er at barna skal tilbake til sine biologiske foreldre. Men ingen vet hvor mange barn som faktisk kommer hjem igjen. Fylkesnemndene avgjør om barna skal hjem, men de teller dem ikke.

For å finne ut hvor mange som tilbakeføres, må de åpne hver enkelt sak. Fylkesnemndene i hele landet har undersøkt alle saker om tilbakeføring i 2007 for Brennpunkt. Opptellingen viser at svært få foreldre faktisk krever barna tilbake, og enda færre barn blir tilbakeført.

Av over 6000 barn under omsorg ved starten av 2007, ble bare 110 tilbakeført. Og samme år ble flere enn 500 nye barn tatt fra foreldrene.