Hopp til innhold

Barnevernsbarn på flyttefot

Hvert fjerde barn som barnevernet tar ut av familien, flytter fem ganger eller mer. Det viser tall Brennpunkt har fått fra Unifob Helse i Bergen. Staten har ingen oversikt over flyttingene.

Barnevernet
Foto: Scanpix / SCANPIX

Tusenvis av barnevernsbarn flyttes mellom fosterhjem og institusjoner gang på gang gjennom barndommen. Barnevernet henter nye barn og tar dem bort fra foreldrene hver eneste dag.

Ved siste telling var nær 9000 barn under 18 år plassert utenfor hjemmet, 6400 mot foreldrenes vilje, resten med samtykke.

Omsorgssvikt igjen og igjen

Forsker Toril Havik ved Unifob Helse i Bergen har fulgt et representativt utvalg av disse barna, fra de ble hentet ut av barnevernet for 7 år siden. Hun skal følge barna til de blir voksne. Det yngste barnet i utvalget er nå 13 år.

I løpet av disse sju årene har hvert fjerde barn i undersøkelsen flyttet fem ganger eller mer, medregnet flyttingen fra foreldrene. Det betyr at tusenvis av barn gang på gang opplever å måtte flytte fra sine nærmeste omsorgspersoner.

— Og dette er jo barn som har opplevd omsorgssvikt i utgangspunktet, sier Havik.

Bryter med barnevernloven

Barnevernloven sier at omsorgen skal være stabil. Hensynet til barnets betyr å legge vekt på stabil og god voksenkontakt og kontinuitet i omsorgen, heter det i paragraf 4.1.

Marit Skivenes er en av Norges mest anerkjente barnevernsforskere. Hun leder et prosjekt som sammenlikner barnevernssystemer i 10 land, blant dem USA.

Der har myndighetene valgt å la flere barnevernsbarn adopteres for å gi dem en mer stabil oppvekst. Vi bør følge eksemplet, mener hun.

— Det vi som offentlig myndighet skal besørge, er å gi disse barna en trygg og god oppvekst, sier Skivenes.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ronny kom til barnehjemmet som 8-åring, og fikk aldri noe varig hjem.

Han kom til barnehjemmet som 8-åring, og fikk aldri en familie å kalle sin.

Foto: Privat

Ingen oversikt

Myndighetene teller hvor mange barn som hentes ut av hjemmet, men mangler oversikt over hva som skjer med dem etterpå.

Monica måtte flytte over 30 ganger.

Monica har måttet flytte over 30 ganger.

Foto: Jane Rasmussen / NRK

— Jeg fikk aldri noen egentlig forklaring på hvorfor jeg måtte ut av det første fosterhjemmet, sier Monica (28). Det meste av barndommen gikk tapt før hun til slutt fant trygghet i sitt siste fosterhjem, hos dem hun nå kaller mamma og pappa.

Til sammen har hun måttet flytte over 30 ganger. Flere ganger har hun forsøkt å ta livet sitt.

Ukjent omfang på flytting

Ronny har flyttet mer enn 15 ganger under barnevernets omsorg.

Tilhørighet er vanskelig, sier Ronny. Han har flyttet mer enn 15 ganger under barnevernets omsorg.

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

— Du kommer til et nytt fosterhjem, kjenner ingen der, begynner på en ny skole, kjenner ingen der – det er ikke lett å snakke om problemene dine med folk du ikke kjenner, sier Ronny, som har flyttet over 15 ganger. I dag er han 27 år gammel. Han har mistet nesten all kontakt med sin opprinnelige familie, og han fikk aldri tilhørighet til en ny.

Ingen kan si sikkert hvor mye barnevernsbarna flytter. Det finnes ingen landsomfattende tall for dette, verken i fortid eller nåtid.

Først fra 2007 har Statistisk Sentralbyrå begynt å samle inn opplysninger fra kommunene.

— Vi har opplysninger fra noen kommuner. Men kvaliteten på tallene er ikke vært god nok til at de kan publiseres, sier Elisabeth Nørgaard i Statistisk Sentralbyrå.

Først om noen år vil vi vite mer, også om hvilke følger flyttingene får for barna som voksne.