Aud Fjelland (73)

”Jeg skulle hente en pakke på posten, men skalv sånn på hånden at jeg ikke klarte skrive navnet mitt. Jeg fikk ikke hentet pakken.”

Aud Fjelland
Foto: Privat

ARBEID

Fjelland jobbet som tannlegeassistent i 20 år.

Hun begynte som tannlegeassistent i 40-årene, etter mange år i andre jobber i helsevesenet. Hun håndterte kvikksølv uten beskyttelse i en årrekke. Både vanlig amalgam og kobberamalgam ble brukt. Klinikken var uten ventilasjon.

SYKDOM

Etter kort tid i jobb som tannlegeassistent får hun følgende symptomer: pustebesvær, tørre slimhinner i øyne og nese, kvalm, svimmel, fryktelig hodepine, blødninger fra nese, hukommelsesproblemer, utmattet, sa feile ord og glemte hva hun skulle si.

”Jeg følte meg latterliggjort av kollegaer og ledere, og følte at de tenkte ”hun der gamle kjerringen der…””

Sykdomsbildet utvikler seg med diaré, muskel- og leddsmerter, skjelvinger, kan ikke gripe med hendene, lammelse i hender og bein spesielt på høyre side, hun faller når hun skal gå og hun får konsentrasjonsproblemer.

UTREDNINGER OG NAV

Fjelland har vært til utallige leger med sin sykdom, senest til utredning ved yrkesmedisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Hun har ikke hørt noe fra sykehuset etter utredningen som fant sted i 2008.
Fjelland søkte om erstatning for yrkessykdom allerede på 90-tallet. Kravet ble avvist i Trygderetten i 1998. Hun har ikke søkt på nytt igjen etter dette.