Hopp til innhold

Dobbelt så mange blir forgiftet av alkohol

Skjenking av åpenbart berusede gjester på Oslos utesteder er et stort problem, og antallet alkoholforgiftninger eksploderer. Nå går Oslos visepolitimester Roger Andresen til frontalangrep på byens politiske ledelse: De tar ikke samfunnsansvar – de tenker bare på snevre næringsinteresser, tordner han.

Til legevakten med alkoholrelatert skade

På bare seks år har antallet alkoholforgiftninger i Oslo blitt doblet.

Foto: Leif Hatland / NRK

Andresen karakteriserer Oslo som en slagmark i helgene. Politiet må bruke store ressurser på å holde kontroll med stupfulle og ofte voldelige utelivsgjester hver eneste helg.

Mange av disse har blitt servert alkohol til tross for at de er åpenbart beruset – i strid med norsk lov.

Ute av kontroll

— Overskjenking er et stort problem, og det har vi påpekt lenge. Men for oss virker det som om det ikke er politisk vilje til å gripe fatt i dette på en skikkelig måte, sier Andresen.

Hos legevakten i Oslo ser man tydelige tegn på at skjenkingen i byen nærmest er ute av kontroll. Personalet ved legevakten har ført statistikk over antallet alkoholforgiftninger.

I 2009 behandlet legevakten 1100 slike tilfeller. Det er dobbelt så mange som for bare seks år siden.

Brennpunkt fulgte Legevakten en helg i oktober.

Oslos visepolitimester Roger Andresen er oppgitt.

Oslos visepolitimester Roger Andresen raser mot byrådet i Oslo.

Foto: Leif Hatland / NRK

Provosert

— Den helgen var helt gjennomsnittlig. Vi fikk inn til sammen 60 skadede mennesker på fredag- og lørdag kveld. Av disse var det bare tre-fire som ikke var alkoholpåvirket, sier seksjonsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt.

Visepolitimester Roger Andresen er provosert over kommunal sendrektighet og manglende vilje til å bruke regelverket mot overskjenking.

Ingenting skjer

— Politikerne må for det første håndheve de reglene de har på en helt annen måte og i en helt annen hastighet. Vi har meldt inn saker knyttet til steder hvor det er både bråk og overskjenking som vi har dokumentert veldig godt, og det tar altså måneder uten at noe skjer. Det er klart at sånn kan vi ikke ha det, sier Andresen.

Små konsekvenser

Selv om kommunens skjenkekontrollører avdekker en rekke tilfeller av overskjenking hvert år, får dette små konsekvenser for utestedene.

I fjor bemerket kontrollørene skjenking av åpenbart berusede gjester 37 ganger. Bare tre av disse fikk inndratt sin bevilling.

Slagmark

Visepolitimester Andresen reagerer når han ser Brennpunkts reportasje om overskjenkingen i hovedstaden.

— Jeg tror alle som ser disse bildene skjønner at dette er ikke en by vi ønsker å ha. Ingen som ser dette sier ”– ja, men dette er fint, sånn vil vi ha det.” Dette er et sted som ser ut som en slagmark, og som politiet har sin fulle hyre med å håndtere. Våre folk redder liv hver eneste helg, og vi er nødt til å være der så mye – ellers bærer det galt av sted, sier han.

Norske alkoholforskere har beregnet at mellom 70 og 80 prosent av alle voldsepisoder i Norge så vel som i resten av Norden er alkoholrelatert.

Enkle tiltak

I Stockholm satte man for noen år siden i gang et eget prosjekt der et av formålene var å ta knekken på overskjenking.

Enkle tiltak som hyppigere skjenkekontroller og bedre opplæring av personalet på utestedene har ført til oppsiktsvekkende gode resultater.

Volden i Sveriges hovedstad er blitt redusert med 30 prosent etter at prosjektet ble satt i verk.

Samarbeid virker

Lederen for det såkalte STAD-prosjektet i Stockholm, Håkan Leifmann, avslører hemmeligheten:

— Vi har fått til et samarbeid mellom kommunen, utelivsnæringen og politiet, som har minsket vold og fyll rundt utestedene. Det er faktisk bransjen, og de unge menneskene som står bak disken på utestedene, som har tatt mesteparten av ansvaret. De sier rett og slett oftere nei til å skjenke fulle gjester, sier han.

— Norge har alle muligheter til å lykkes hvis de prøver det samme som oss, mener Leifmann.

Stortinget har flere ganger etterlyst en innføring av STAD-prosjektet i Norge, men så langt har lite skjedd.

Prosjektet er fremdeles under evaluering i statsapparatet.