Hopp til innhold

– Ingen løsning fra regjeringen

– Dypt urovekkende, sier SVs Petter Eide om regjeringens løsning for psykisk syke fanger.

Animasjon fra «Fengslet og forlatt»

– Om ikke dette er tortur, hva er tortur da, spør en av de innsatte i dokumentaren «Fengslet og Forlatt».

Foto: Animasjon: Mikrofilm

I Brennpunkt-dokumentaren «Fengslet og forlatt» forteller direktør Knut Bjarkeid at Ila fengsel og forvaringsanstalt mangler apparat og kunnskaper til å behandle de sykeste fangene.

Knut Bjarkeid

– Jeg skjønner ikke at Norge som nasjon aksepterer vi at vi ikke gir disse et menneskeverdig liv, sier Ila-direktør Knut Bjarkeid.

Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo / Speranza Film

– De får forlenget forvaring fordi de er syke. Fortsetter dette, blir de sittende i forvaring resten av livet fordi samfunnet ikke har gitt dem behandling, sier Bjarkeid.

Politikere har visst om situasjonen siden 80-tallet.

– Jeg er provosert av politikerne ikke gjør mer for denne lille gruppen. At ikke Justis- og Helsedepartementet for lenge siden har snakket sammen og løst problemet, sier Randi Rosenqvist, en av Norges fremste rettspsykiatere.

NRK Brennpunkt inviterte helseminister Bent Høie (H) til å kommentere det som kommer fram i filmen. Helseministeren ønsket å stille sammen med justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Klipp fra Brennpunkt-dokumentaren «Fengslet og forlatt». Jeannette Platou intervjuer helseminister Bent Høie (H) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Se hele intervjuet med helseminister Bent Høie (H) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

– Vi skal se om vi skal ha mer av ressursteamet, gjøre noe annet eller noe i tillegg. Hva det blir til, er ikke avgjort, sier justisminister Wara.

– Ressursteamet er ikke helsepersonell. Hva skal du gjøre for å gi pasientene behandling i stedet for isolasjon?
– Vi har like stort ansvar for innsatte som andre som trenger helsehjelp. Det er et godt samarbeid mellom Ila og regional sikkerhetsavdeling, sier helseminister Høie.

Justisministeren forsvarer dagens tilbud, til tross for at en rekke tilsynsinstanser har kritisert bruken av isolasjon i norske fengsler.

– Det kan vi stå for. Det betyr ikke at vi ikke kan bli bedre. Men det er ikke overdreven bruk av isolasjon, sier Wara.

– Jeg er forvirret. Jeg tenkte at når dere stilte sammen, så hadde dere en plan. Hva har dere snakket om å endre?
– Vi skal se på erfaringene etter tre år med ressursteamet. Vi utreder å flytte regional sikkerhetsavdeling til Ila. Justis- og Helsedepartementet har jevnlige møter om nye tiltak for å bedre helsetilbudet i fengselsvesenet, svarer Høie.

– Urovekkende fra regjeringen

– Reaksjonen fra regjeringen er dypt urovekkende. Wara og Høie har ingen løsning for dem som blir eller er psykisk syke i fengsel, sier SVs justispolitiske talsperson, Petter Eide.

Petter Eide

– Nå må regjeringen lytte til FNs menneskerettighetsråd, som kritiserer Norge for dette, sier Petter Eide (SV).

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han mener et bedre tilbud må på plass, og sier at SV kommer til å fremme et forslag om det senere i stortingsperioden.

– Soning, isolasjon og tvangsmidler kan fort føre folk ut i dypere psykisk sykdom. Vi må ha et bedre tilbud, og ikke la disse menneskene bare bli i fengsel fordi det er er lettest. Disse fangene har rettigheter og krav på god hjelp. SV kommer til å følge det opp videre.

– Det må bli både bedre behandling i fengsel, og økt kapasitet i psykiatrien for å kunne håndtere denne type pasienter. De som er veldig syke må ikke ende opp med isolering på sikkerhetscelle som eneste alternativ, sier Eide.

Norsk dokumentar fra 2018. I kjelleren på Ila Fengsel og forvaringsanstalt sitter mennesker med alvorlige sinnslidelser isolert fra andre fanger og omverden. De får ikke psykiatrisk behandling og blir bare sykere og farligere. Dette er de glemte fangene.

Se hele dokumentaren «Fengslet og forlatt» her.