Hopp til innhold

- Bortførte barn må tas på alvor

Norske myndigheter må legge sterkere press på andre land for å få bortførte barn hjem igjen, mener generalsekretær Arnstein Øyslebø i Familiestiftelsen.

Arnstein Øyslebø og Atle Dyregrov
Foto: NRK

– Det som er viktigst hvis man ønsker å hindre at barnebortføringer skjer, er at myndighetene demonstrerer en massiv vilje til å hente bortførte barn hjem, sier Øyslebø som selv er rådgiver for mange foreldre som har opplevd barnebortføring.

– I dag tar det alt for lang tid før myndighetene gjør noe for de barna som blir bortført. Han etterlyser en ”havarikommisjon” som kan handle umiddelbart når det skjer barnebortføringer.

Video nsps_upload_2009_8_2_21_33_55_1590.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: - Myndighetene må demonstrere en massiv vilje.

– Jeg sier ikke at man alltid skal hente barnet, men jeg sier at den vurderingen må gjøres grundig og raskt for å begrense skadene for barnet. Og skadene blir minst for barnet ved å handle raskt, sier Øyslebø.

Tiden avgjørende

– Det er viktig å få barn raskt ut av en så traumatisk situasjon som det barnebortføring kan være, mener krisepsykolog Atle Dyregrov, som er leder for Senter for krisepsykologi.

Senteret har hatt flere barn til behandling som har opplevd barnebortføring og som sliter med ettervirkninger.

Dyregrov mener tiden betyr mye for hvor alvorlige konsekvenser en bortføring kan få for barna:

– Jo kortere tid de er i en slik situasjon jo mindre blir skadene, men hvis det å få hentet barnet hjem betyr ny dramatikk og kanskje en ny kidnapping kan det være med på å øke belastningen, sier han.

Umulig psykologisk situasjon

Dyregrov sier det er i mange lands interesser å ha systemer som gjør at man ikke får rettsystemer der måneder og år går.

– Hvordan er det når en voksen du har tillit til holder deg, mot din vilje, borte fra den andre forelderen din?

– Ja det er jo det som er det problematiske. Det er nesten som om man blir bedratt i tillitsforholdet. Og så må du også la være å si noen ting for den personen har alle sanksjonsmuligheter overfor deg, sier Dyregrov og legger til:

– Det er jo en umulig psykologisk situasjon, du blir tvunget til å late som om ting er annerledes enn de er og det setter sine psykologiske spor.

Video nsps_upload_2009_8_2_21_34_24_1591.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: - En umulig psykologisk situasjon

Dyregrov sammenligner det med det som skjer når et barn har vært utsatt for incest, hvor tillitspersoner gjør noe mot deg som de ikke skal.

Selv om barn kanskje ikke forstår at det er galt der og da så vil man forstå det senere som et uopprettelig svik.

NRK Brennpunkt har fulgt to barnebortføringssaker det siste året. Se dokumentaren på NRK1 kl 1930 i kveld.