NRK Meny
Normal

Marokkos regjering fordømmer Norge

Diplomatisk krise mellom Norge og Marokko etter barnebortføringen.

Khalid Skah
Foto: Løchen, Per / SCANPIX


OL-vinner Khalid Skah (42) er tiltalt for trus-ler og vold, og for å ha kidnappet og holdt sine to barn på 13 og 16 år fanget i Marok-kos hovedstad Rabat i to og et halvt år.

Barna fikk beskyttelse ved den norske ambassaden i Marokko i noen dager, før de flyktet til Norge sammen med moren Anne Cecilie Hopstock forrige uke.

Diplomatisk krise

Midt i ferien har utenriksminister, Jonas Gahr Støre, fått en diplomatisk krise i fanget. Han og Norge anklages av Marokkos regjering for å ha blandet seg ulovlig inn i barnefordelingssaken med mafialignende metoder.

De anklager den norske ambassaden for å ha brukt mafialignende og svindlerske metoder, og for å ha opptrådt i forakt for marrokansk lov. Det kommer frem i en pressemelding fra den marokkanske regjeringen.

Jonas Gahr Støre erkjenner at saken er krevende sett med marokkanske øyne, og at den har utløst mange viktige spørsmål der.

- Jeg mener at vi på det tørre handlet ut i fra barnas sikkerhet, og da var det ikke snakk om å inngå noe kompromiss. Det var snakk om å legge vekt på det, sier Støre.

Oppfordrer til å ta ansvar

Marokkos regjering oppfordrer norske myndigheter til å ta fullt ansvar i denne saken, hvor ambassaden til dette landet har handlet i full forakt for etiske regler og diplomatisk praksis.

Den norske ambassaden i Rabat i Marokko

DEN NORSKE AMBASSADEN I RABAT: Den marokkanske regjeringen fordømmer innblandingen til den norske ambassaden i Rabat i bortføringen av to mindreårige marokkanske barn, ved bruk av mafialignende nettverk og svindlerske metoder.

Foto: NRK

- I stedet for å innta en konstruktiv rolle som ville vært naturlig i denne saken, har ambassaden oppført seg på en måte som synlig er inspirert av kulturelle fordommer og sosiale stereotypier, fremgår det i pressemeldingen.

- Neglisjert relasjonene bevisst

Den marokkanske regjeringen mener at den norske representasjonen i Rabat, verken har fulgt den marokkanske loven om barnefordeling eller Geneve-konvensjonen om diplomatiske relasjoner.

- De diplomatiske relasjonene har bevisst blitt neglisjert av den norske diplomatiske representasjonen i Rabat, står det i pressemeldingen fra den marokkanske regjeringen.

- Bevæpnede menn kom hjem

Khalid Skah har ikke uttalt seg til norske medier etter at det ble kjent at hans norske ekskone Anne Cecilie Hopstock tok med seg parets barn fra Marokko til Norge i forrige uke.

Han har imidlertid sagt til marokkanske medier at norske myndigheter har hjulpet Hopstock å kidnappe barna hans, og ambassadens ansatte med bevæpnede menn kom hjem til ham og hentet barna.

LES OGSÅ: Ambassadeansatte drapstruet av Khalid Skah

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger