Hopp til innhold

Mange setter opp viltkamera ulovlig

Svært få søker tillatelse til å sette opp viltkamera i naturen. Datatilsynet er bekymret.

Viltkamera

Et viltkamera er også et overvåkningskamera.

Foto: Arne Otto Sandmo

Viltkamera ute i naturen er blitt veldig populært. Det står tusenvis av dem overalt i skogen, og eierne følger spent med på hva kameralinsen har klart å fange opp.

Men det mange ikke er klar over, er at kameraene kan komme i konflikt med personvernet, og i verste fall være direkte ulovlig.

Det er nemlig ikke lov å sette opp slike kameraer uten videre. Alle som skal sette opp viltkamera må ha grunneiers tillatelse, men det er det de færreste som har.

– Vi får nesten ikke noen søknader om å få sette opp kameraer i de områdene vi er grunneier, sier Anne Berit Flo, kommunikasjonsrådgiver i Statskog, som forvalter rundt 20 prosent av utmarka i Fastlands-Norge.

Hun mistenker at det er veldig mange ulovlig oppsatte kameraer.

– Vi får mange tilbakemeldinger fra folk som ferdes i våre områder, og som har sett kameraer. Og det er mange av dem, sier hun.

Les også:

Personvern

Ove Skåra Datatilsynet

– Det er nok noen som tenker at siden dette er et viltkamera, så kan de nærmest plassere det hvor de vil, men sånn er det ikke, sier Ove Skåra i Datatilsynet

Foto: NRK

I tillegg til manglende grunneiertillatelse kan kameraene være i strid med bestemmelsene om personvern og kameraovervåkning. For det er ikke bare de firbente som beveger seg i skogen. Det bekymrer Datatilsynet.

– Vi har selvfølgelig ikke noe imot at slike kameraer brukes til å fange opp elg, rev og gaupe. Ville dyr er greit, men når disse kameraene fanger opp mennesker blir det et personvernspørsmål. I skog og mark skal folk slippe å føle seg overvåket, sier kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra.

Viltkamera

Datatilsynet mener det er en god ide å merke viltkameraene tydelig, slik at folk kan unngå å bli overvåket i skogen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Han advarer mot å bruke kameraene der det ferdes mye folk.

– Hvis et slikt kamera settes opp på steder der folk er, som for eksempel i nærheten av en badeplass, rammes det av bestemmelsene for kameraovervåkning. Det samme gjelder hvis du setter opp kameraet for å følge med på hva som skjer rundt hytteveggen din, sier han.

Datatilsynet er ikke så opptatt av hva kameraene kalles. Et viltkamera er også et overvåkningskamera.

Avansert

Jegere og andre naturinteresserte har virkelig fått øynene opp for viltkameraene de siste årene. De selger som aldri før.

(Saken fortetter under bildet)

Gaupe fotografert i Østmarka i Oslo med viltkamera fra Norsk institutt for naturforskning

Gaupe fotografert i Østmarka i Oslo med viltkamera fra Norsk institutt for naturforskning

Foto: NINA/ viltkamera

Kameraene settes opp i skogen, og tar automatisk et bilde eller en filmsnutt når noe beveger seg foran det. Mange av dem er ganske avanserte, med både nattlys og annet utstyr for å fange motiver også når det er mørkt.

Det mest vanlige er at kameraet har et minnekort eieren må hente og tømme for å se hva kameraet har registrert. Men noen har egen mobiltelefon som sender bildene automatisk på MMS.

Les også:

Selger mange kameraer

Hos Friluftsmagasinet utenfor Drammen har de merket sterkt økende etterspørsel etter viltkameraer.

Erik Eidvall

– Viltkamera er utrolig populært, sier Erik Eidvall i Friluftsmagasinet

Foto: Nicolai Eggen Delebekk / NRK

– Vi selger veldig mye, særlig når det nærmer seg elgjakta. Mange synes det er moro å følge med på hva slags vilt det er i jaktterrenget sitt. Hvor mange tagger storoksen har, og om det finnes konkurrenter som gaupe, bjørn og ulv, sier Erik Eidvall, som jobber i butikken.

Men det er ikke bare jegere som har moro av å følge med på viltkameraet. Mange synes det er veldig spennende å hente bildebrikken for å se hva som ligger der.

– Når dere selger kameraer, informerer dere om at det trengs tillatelser og at det er bestemmelser rundt dette?

– Vi har ikke fordypet oss i reglene, men vi sier fra til kundene at de må sjekke hvilke bestemmelser som gjelder hvis de bruker kameraet på en annen måte enn til å ta bilde av vilt, sier Eidvall.