Hopp til innhold

Helt vilt med viltkamera

Stadig flere setter opp viltkamera for å følge med på dyrelivet. Datatilsynet mener mange grunneiere har en baktanke med å sette opp slike kamera, og at de brukes til å overvåke turgåere i skogen.

Viltkamera

Stadig flere turgåere føler seg overvåket av viltkamera som settes opp i skogen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, sier viltkamera kan misbrukes.

Foto: Berit Roald. / Scanpix

– Det er klart at når man begynner å plassere viltkamera i nærheten av naturlige ferdselsstier som lokalbefolkningen bruker til å for eksempel gå til badetjernet sitt, da er dette i strid med Personopplysningsloven, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.

Flere og flere tar i bruk viltkamera for å observere dyrelivet i området. Viltkameraer brukes til å få et overblikk over viltbestanden før årets jakt og til forskning og registrering av rovdyr.

– Ikke tillatt å overvåke turstier

I Australia ble en kjent politiker knipset av et viltkamera mens han hadde sex i skogen. Han ble senere tilkjent 150 000 norske kroner i oppreisning.

Stadig flere turgåere her hjemme henvender seg til Datatilsynet fordi de føler seg overvåket når de ferdes i skog og mark. Og Skåra sier mange grunneiere har en baktanke med å sette opp viltkamera på eiendommen sin.

– Vi har en følelse av at enkelte grunneiere og andre kjøper viltkamera og sier de skal brukes til viltobservasjon, mens den egentlige grunnen kanskje er å følge litt med på hvem som ferdes på eiendommen sin.

Han sier det er mange gråsoner for bruk av viltkamera, fordi disse går utenom Personopplysningsloven.

– Dyr har naturlig nok ingen rett på personvern, så det er fritt frem for å sette opp kameraer der dyr ferdes. Men brukes de til å overvåke turstier og lignende gjelder bestemmelsene for kameraovervåkning, så det er ikke tillatt å sette opp viltkamera på slike steder, forklarer Skåra.

Han mener mange grunneiere og jegere dermed bruker viltkamera på feil måte.

– De fleste tåler å bli tatt bilde av

Regionsjef i Statskog Østlandet, Jan Helge Nordby, reagerer på at Datatilsynet mener enkelte grunneiere bruker viltkamera feil.

– Viltkameraene brukes til det de er ment for, nemlig å ta bilder av og filme ville dyr i naturen. Dette blir bare spekulasjoner, sier Nordby.

– Er du ute i skog og mark i lovlig ærend så tåler nok de fleste å bli filmet eller å bli tatt et bilde av, legger han til.

Men Statskog, som er en stor grunneier i Hedmark og Oppland, har nå laget retningslinjer for bruk av viltkamera, slik at turgåere og andre skal slippe å føle seg overvåket ute i naturen.

– Den som vil sette opp viltkamera må ha tillatelse av grunneier, og det skal merkes tydelig hvor viltkamera er plassert, slik at folk blir gjort oppmerksomme på at det er et kamera i området, forteller Nordby.

– Hvis disse reglene følges er det ingen grunn til bekymring, avslutter regiondirektøren i Statskog Østlandet.

Gaupe fotografert i Østmarka i Oslo med viltkamera fra Norsk institutt for naturforskning

Viltkamera brukes blant annet for å registrere rovdyr, slik som denne gaupa fotografert i Østmarka.

Foto: NINA/ viltkamera

.