Hopp til innhold

Turgåere føler seg overvåket

Flere har klaget til Datatilsynet og Statskog, fordi det er tatt bilde av dem mens de var på tur. Flere viltkamera i naturen blir nå fjernet.

Viltkamera

Viltkamera vil bli fjernet i Lierne, dersom de ikke er merket med navn.

Foto: Arne Otto Sandmo

En rekke viltkamera er satt opp i norsk natur, og bilder blir tatt automatisk når noe beveger seg foran kamera.

Nå ber Statskog fjelloppsynet i Lierne om å plukke ned alle kamera som ikke er merket med navn, og levere disse til lensmannskontoret, skriver Namdalsavisa.

Lite bilder av folk

Marius Berntsen fra Namsskogan har tatt nesten 5000 bilder de siste årene.

– Bare to ganger har det blitt bilder av personer, og da har jeg bare sett ryggene deres. For meg er bildene viktig for å dokumentere hvor mye jerv det er i kommunen og hvor den er, forteller Berntsen.

Når jervjakta starter 10. september mener han at han har et godt grunnlag for å vite hvor jerven befinner seg på grunn av bildene som er tatt med viltkamera.

Han understreker at viltkameraene hans settes opp langt fra der folk vanligvis ferdes.

Bilde av jerv i Namsskogan.

Bilde av jerv tatt i Namsskogan med viltkamera.

Foto: Marius Berntsen/ viltkamera

Klager til Datatilsynet

– Hvis viltkamera settes på områder der det normalt ikke ferdes folk, er det helt uproblematisk å sette opp viltkamera, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Han sier de også får henvendelser fra folk som ønsker å bruke viltkamera til overvåking av mennesker.

– Hvis viltkamera settes opp for å passe på hytta eller for å sjekke om noen gjør innbrudd i hytta, er dette ikke greit, sier Skåra.

Han sier at det er strenge regler og det må være en saklig grunn for å ha kameraovervåkning. Og det må varsles med plakater at området er overvåket.

– Har Datatilsynet fått klager på bruk av viltkamera?

– Vi har fått henvendelser fra folk som har sett viltkamera og følt at de blir overvåket, forteller informasjonsdirektøren i Datatilsynet, Ove Skåra, til NRK.

Gaupe fotografert i Østmarka i Oslo med viltkamera fra Norsk institutt for naturforskning

Gaupe fotografert i Østmarka i Oslo med viltkamera fra Norsk institutt for naturforskning (NINA),

Foto: NINA/ viltkamera

Sletter bilder av folk

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har en rekke viltkamera plassert ulike steder i Norge.

– Det hender at det blir tatt bilder av mennesker, men disse blir slettet med en gang. De fleste kameraene er plassert lavt, og da blir det bilder stort sett bare av støvler og knær, sier forsker John Linnell ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Akkurat nå er mange viltkamera plassert i Hallingdal i Buskerud for blant annet å overvåke gaupa. Kamera er også plassert blant annet på Dovrefjell og Børgefjell. Linnell sier viltkamera er et godt hjelpemiddel for viltforskerne.

– Vi vet at også privatpersoner og jegere setter opp viltkamera i naturen, og det er viktig å få en debatt om bruken av denne nye teknologien, sier forsker John Linnell i NINA til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.