NRK Meny
Normal

Ti lastebilsjåfører anmeldt ved Oslofjordtunnelen

Da Oslofjordtunnelen åpnet mandag slapp lastebilsjåfører unna med en advarsel hvis de ble stanset i rushtiden. Tirsdag ble alle som ikke fulgte skiltingen meldt til politiet.

Kontroll ved Oslofjordtunnelen

Forbudet mot vogntog over 12 meter i Oslofjordtunnelen gjelder på hverdager mellom klokka 07.00-09.00 og 15.00-18.00.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Dagen har vært veldig bra. Vi har gjort vår jobb angående trafikksikkerhet og plukket ut de lastebilene som ikke skal kjøre ned i tunnelen mellom klokka sju og ni, sier Erik Wolff, leder for Utekontrollseksjonen i Statens vegvesen Region øst.

Da Oslofjordtunnelen på riksvei 23 åpnet mandag hadde det gått over tre uker siden brannen som gjorde at den måtte stenges.

Nå har man innført flere tiltak for å bedre sikkerheten. Blant annet kommer et midlertidig forbud mot tunge kjøretøy over tolv meter i rushtiden. Det gjelder på hverdager mellom klokka 07.00-09.00 og 15.00-18.00.

Erik Wolff, Statens vegvesen

Erik Wolff er leder for Utekontrollseksjonen i Statens vegvesen Region øst.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– I dag har vi stanset ti stykker og det er jevnt fordelt mellom norske og utenlandske sjåfører. Nå blir det laget anmeldelser på disse som vi sender til politiet, forklarer Wolff.

Politiet bekrefter overfor NRK at sjåførene kan regne med et forelegg på 5.200 kroner.

Fortsatte kontrollen

Statens vegvesen fortsatte kontrollen også etter at klokken ble ni, men da kontrollerte de det tekniske ved lastebilene som skulle inn i den undersjøiske tunnelen.

– Vi ser på om lastebilene er teknisk gode, både på bremser og lys. Og så ser vi på kjøre-/hviletid og lastsikring, forteller Wolff.

Han understreker at med en stigning på 7 prosent i tunnelen så er det viktig for Statens vegvesen å vise at de tar trafikksikkerheten på alvor og at de samtidig må lære opp en del sjåfører til å kjøre i så bratte tunneler.

– Da er det viktig at vi er til stede og at det er riktig skilting, sier Wolff.

Kontroll ved Oslofjordtunnelen

Statens vegvesen forteller at lastebilene som har blitt stanset er jevnt fordelt på norske og utenlandske sjåfører.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Mener skiltingen er god nok

Ingen av sjåførene som ble stanset ville snakke med NRK, men ifølge vegvesenet hadde de forskjellige forklaringer på hvorfor de brøt de nye reglene.

– Jeg tror noen er litt uvitende og at noen prøver. De var ikke klar over at det er kontroll. Vi er her hyppigere enn til vanlig og det er jo litt av overraskelsen, sier Wolff og legger til:

– I går stod vi og vinket borte ved rundkjøringen, slik at de ikke skulle kjøre igjennom. Det var fjorten stykker som da slapp med en advarsel. Også det var jevnt fordelt mellom utenlandske og norske sjåfører.

– Men i dag måtte det hardere skyts til?

– Ja, i dag har vi gått til anmeldelse fordi vi mener at skiltingen er god nok.

Forbudsskilt Oslofjordtunnelen

De nye skiltene langs riksvei 23.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK