NRK Meny
Normal

Her brenner lastebilen i Oslofjordtunnelen

Se videoen av lastebilen som tok fyr flere kilometer inni tunnelen.

UTE AV KONTROLL: Brannen blusset opp under lastebilen og i løpet av få minutter veltet det massiv røyk ut i tunnelen. Foto: Statens vegvesen

Fredag 5. mai ble Oslofjordtunnelen igjen stedet der et vogntog tok fyr. Lastebilen var full av papir og stod om lag 2,2 kilometer fra innkjøringen. Føreren forsøkte å slukke brannen, men lyktes ikke. Han kom seg ut av tunnelen ved hjelp av en annen bilist.

Statens vegvesen har nå offentliggjort bildene av den dramatiske brannen.

Det tok fem minutter fra brannen startet til den var overtent. Sjåførene i to biler bak lastebilen ble reddet ut av tunnelen uten alvorlige skader. Men tunnelen fikk store ødeleggelser. Blant annet ble lysarmaturene ødelagt over en strekning på 500 meter. Dermed ble Oslofjordtunnelen stengt i flere uker.

Veivesenet sier at reparasjonsarbeidet er i rute og tunnelen kan åpnes igjen om èn til to uker.

Krever strakstiltak

Ifølge Statens havarikommisjon for transport var den siste brannen svært lik en tilsvarende brann i 2011. Brannen gjorde at fylkesordførere i Buskerud og Akershus innkalte veivesenet til hastemøte om sikkerheten i tunnelen.

Fredag blir dette fulgt opp med veivesenets foreslåtte tiltak i et nytt møte, ifølge Røyken og Hurums avis.

Går mot nytt tunnelløp

Det er ikke første gang Oslofjordtunnelen stenges. Den karakteriseres som bratt, trang, uoversiktlig og veldig trafikkert, og stenges cirka 300 ganger årlig.

For å utbedre er det satt av 4,5 milliarder kroner i Nasjonal transportplan (NTP). Alle solemerker peker mot at det blir bygget et nytt tunnelløp parallelt med det nåværende tunnelløpet. Flere protesterer mot planene og ønsker seg bro i stedet.

Oslofjordtunnelen er en undersjøisk veitunnel som krysser Oslofjorden mellom Akershus og Buskerud. Den er 7306 meter lang.