Sivertzen på beina igjen

I vinter lå brettkjører Stian Sivertzen i koma med multiorgansvikt. Nå er kongsberggutten på beina igjen og selv om han ikke har fått klarsignal fra legene, drømmer han om å delta i VM.

Snowboardkjører Stian Sivertzen bader sammen med bestekameraten på Ringshaug i Tønsberg. De ønsker å stille tomannslag i brettcross når VM i Snowboard arrangeres i Spania i mars 2017. Først på Stian få klarsignal fra legene om å konkurrere igjen. I vinter lå han i koma med multiorgansvikt, og går fortsat på medisiner

Stian Sivertzen drømmer om å stå på startstreken under VM i Spania i mars 2017.

– Jeg må passe litt på pusten, så jeg kan svømme litt sakte slik at du har en sjans, sier Stian Sivertzen, før han ler og kikker bort på Christian Ruud Myhre.

De to kameratene fra Kongsberg må alltid konkurrere, samme hva. Så også når de bader og koser seg i Tønsberg. Sommeren vært en opptur for Sivertzen.

– Livet er veldig bra. Jeg føler at tingene går veldig fint om dagen. Etter forholdene selvfølgelig, sier han og legger til:

– Det har vært en tøff periode i vinter og ting er fortsatt veldig usikkert. Hva som kommer til å skje videre og om jeg i det hele tatt jeg får lov til å satse videre, forklarer Sivertzen.

Stian Sivertzen (t.h.) og Christian Ruud Myhre

Christian Ruud Myhre (t.v.) har stor tro på at kameraten Stian Sivertzen kommer tilbake i løypa.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Lå i koma

I januar ble snøbrettkjøreren plutselig veldig syk. En bakterie i kroppen ga en stor infeksjon på en gammel skade og førte til multiorgansvikt. Sivertzen lå i koma i flere dager og gikk ned 12 kilo.

– De har på en måte fått senket infeksjonen helt ned, bare at det sitter fortsatt fast på hovedpulsåra mi, sier Sivertzen.

– Hvordan er hverdagen?

– Den er egentlig veldig fin. Jeg prøver å være så aktiv jeg bare kan. Jeg spiller mye golf, jeg trener mye og prøver å se på muligheter for hva jeg kan gjøre videre.

Stian Sivertzen

Sivertzen lå flere dager i koma og gikk ned 12 kilo.

Foto: RogerHjelmstadstuen.com

Vet ikke når han får svar

Innerst inne venter han allikevel mest på svar.

– Jeg vet egentlig aldri når jeg får svar på om jeg kan satse hardt videre. Jeg satser på å få vite hvordan ting har gått til høsten. Men det er veldig viktig å høre på kroppen og se hva legene sier, forklarer Sivertzen.

Bestekameraten er uansett sikker på at fremtiden er lys.

Stian Sivertzen

Nå nyter snøbrettkjøreren sommeren, men tenker også fremover mot høsten. Da håper han på å få svar på om han kan satse videre.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Jeg har alltid hatt troen på han her. Er det noen som klarer det så er det Stian. Det var tøffe tider. Jeg besøkte han på sykehuset, og det gikk inn på meg hvor ille det var da, forteller Ruud Myhre.

Drømmer om tidenes dag

Nå drømmer de begge om å stå på startstreken sammen under VM i Spania i mars 2017.

– Min drøm er at han her står med meg på start og vi skal ha tidenes dag, sier Ruud Myhre.

– Det hadde vært vanvittig gøy. Det er innenfor hva jeg føler at jeg kan oppnå. Jeg har skjønt at jeg får ikke starte i begynnelsen av neste sesong, men heldigvis er VM sent i vinter. Det er ingenting jeg ønsker mer enn det, men jeg må også lytte til kroppen, avslutter Sivertzen.

Han har vært i verdenstoppen i boardercross, og lurt døden to ganger. 
Stian Sivertzen falt stygt under under prøve-OL i Vancouver i 2009 og ble livstruende skadd. Da han våknet fra koma var han lam og måtte lære seg å gå igjen. Han ble kalt et medisinsk under da han året etter kvalifiserte han seg til OL, og i Sotsji-OL endte han på 5. plass. Men i januar ble Stian alvorlig syk igjen. Han havnet i koma etter en infeksjon i kroppen. Lenge var det usikkert om han ville overleve denne gangen også. En fantastisk ståpåvilje og godt humør, har fått han på beina igjen - men fortsatt er usikkerheten stor.